Плюси і мінуси мікропозик

Від багатьох можна почути фразу: "Мікропозики - це суцільне шахрайство" або "Не бери там гроші, бо до кінця життя не розплатишся". Однак якби подібний вид фінансової діяльності був махінацією, то його давно заборонили б, а всі кіоски з написом "Гроші всім!" геть би знесли.

Тому давайте постараємося розібратися в тому, які плюси та мінуси є у мікропозик, а також за яких умов і кому їх слід брати. Це особливо актуально зараз - коли приваблива реклама обіцяє інтернет кредити на картку будь-якому позичальнику без відсотків (це акція) або зі зниженою комісією.

До речі, на сайті https://creditfaq.com.ua/kredit-cherez-diju-kak-vzjat-i-kto-vydaet/ ви знайдете найвигідніші пропозиції мікропозик онлайн від перевірених фінансових організацій. 

Мінуси мікропозик

Якщо кредити подібного роду знайшли таку неоднозначну репутацію, почати варто саме з мінусів, про які відомо багатьом. Ось найбільш значущі їх:

  • вартість мікрокредиту - отримавши суму всього в кілька тисяч гривень, доведеться повернути її з дуже великими відсотками, яких не знайти в жодному банку;
  • методи стягнення - більшість контор співпрацюють із нелегально оформленими колекторами, які не гидують "вибивати" борги та загрожувати клієнтам;
  • короткий період погашення - незважаючи на те, що відсоток за позикою дуже великий, повернути кредит, як правило, потрібно протягом місяця чи навіть тижня;
  • сімейна відповідальність - у разі смерті боржника або втрати його дієздатності колектори часто починають докучати його родичам.

Крім того, багато хто скаржиться на відсутність законодавчої бази, а також велику кількість шахраїв у сфері кредитування. Однак із цими проблемами держава веде активну боротьбу.

Плюси мікрокредитів

Тепер настав час поговорити про сильні сторони кредитів "до зарплати" та їх переваги перед державними банками. Нижче перераховані основні з них:

  • швидкий та зручний процес оформлення – не потрібно чекати грошей протягом кількох тижнів, надавати всілякі довідки або шукати поручителя;
  • доступність - отримати мікропозику може будь-який дієздатний громадянин (зокрема і той, хто має погану кредитну історію);
  • час роботи - все більше компаній видають мікрокредити цілодобово, і це справді важливо в екстрених ситуаціях;
  • бонусні програми – при повторному оформленні кредиту більшість організацій часто надають перевіреним клієнтам солідну знижку.

Тепер слід поговорити про ті випадки, коли мікропозика може бути справді виправдана.

Брати чи не брати?

Життя - непередбачувана річ, і ніхто не застрахований від ситуацій, коли терміново потрібна певна сума грошей, проте чекати на відповідь від банку протягом кількох тижнів - недозволена розкіш. Саме про такі ситуації активно говорять мікропозики у своїй рекламі.

Ось основні причини взяти кредит "до зарплати":

  • Якщо більше нема в кого позичати гроші, а вони справді дуже потрібні.
  • Якщо є впевненість у тому, що за тиждень-другий вдасться погасити кредит.
  • Якщо банки відмовляють у кредиті через погану кредитну історію.
  • Якщо громадянин офіційно не працює та не може надати довідку про доходи.

Крім того, сюди можна додати банальну лінь, небажання спілкуватися з банківськими консультантами, тощо. Якщо позичальник розуміє та готовий переплатити зайву сотню гривень, то чому б і ні?

Однак слід попередити, що для економії краще таки скористатися традиційним кредитуванням або постаратися знайти гроші іншим способом. Наприклад, завжди можна продати якусь непотрібну річ через інтернет або влаштуватися на підробіток, де зарплата виплачується наприкінці робочого дня.

Мікропозики завжди будуть пов'язані із зайвими витратами, за винятком акцій, коли відсотки за кредитами обнуляються (часто для нових клієнтів). Але навіть тоді слід тверезо оцінювати свої фінансові можливості, адже будь-який борг доведеться рано чи пізно віддавати.