Фізіологічна і психологічна залежність від кальяну

Багатьох любителів покурити кальян цікавить не тільки вплив на здоров'я, а й те, чи є залежність від кальяну. Якщо з впливом на організм все, здається, зрозуміло, то із залежністю дещо складніше.

Куріння кальяну прийшло до нас зі Сходу – це екзотичний, гарний та загадковий ритуал. Багато кав'ярень, барів, нічних клубів та ресторанів пропонують відвідувачам такий вид куріння, що відмінно допомагає зняти стрес, і приємно відпочити у колі друзів. У багатьох це приспосіблення є вдома, а якщо і ви хочете його мати, хороші кальяни, та різноманітні аксесуари до нього пропонує інтернет-магазин hooka.com.ua.  

Нікотин у кальяні

Зрозуміло, на даний момент немає точного тесту на кількість нікотину в тютюні для кальяну. Проте одне американське дослідження спробувало проаналізувати не вміст нікотину в тютюні, а його концентрацію в плазмі крові людини. Як виявилося, концентрація від куріння в залежності від сорту тютюну становила 5,4 - 11,2 нг/мл.

При цьому методику було стандартизовано для всіх курців, існувала статистична вибірка. Всі курці курили кальян при однаковому забиванні (приготуванні) кальяну, однакова кількість часу, на одних і тих же кальянах, однакова кількість тютюну. А от після куріння 1 сигарети концентрація нікотину в плазмі підвищувалася до 15-18 нг/мл – це вже згідно з іншим дослідженням.

Про що це дозволяє сказати? Якщо врахувати, що людина рідко курить кальян наодинці, найчастіше в компанії та з друзями, то вона отримує значно меншу концентрацію нікотину, ніж при курінні 1 сигарети. Зрозуміло, ми говоримо не про прокурених кальянників, а про звичайних середньостатистичних гостей та любителів покурити вдома.

Психологічна залежність від кальяну

Фізіологічний вплив на організм від нікотину, який ми отримуємо, затягуючись кальяном, очевидно, існує. Проте, чи його багато, щоб викликати фізіологічну залежність від кальяну? Ні, оскільки курець кальяну в переважній більшості курить кальян недостатньо часто для формування залежності.

Стережіться, щоб куріння кальяну ставало систематичним, щоденним. Навіть невелика доза нікотину щодня буде слабкою, але впливатиме на роботу нейромедіаторів. Зрозуміло, це непорівнянний вплив того обсягу щоденного отримання нікотину, який відчуває курець сигарет.

Інший фактор, який впливає на залежність від кальяну – психологічний і набагато складніший. Насамперед – швидкий розслаблюючий ефект. Різка зміна та нормалізація настрою, отримання задоволення займає одну з верхніх рядків у появі психологічної залежності від кальяну.

Психологічна залежність від кальяну, мій погляд, набагато реальніша, ніж фізіологічна. Багато хто з нас може досить довгий час не курити, а деякі кидають самостійно – саме тому, що залежність від кальяну є психологічною.

Кальян – спосіб відпочинку для багатьох людей. Спосіб зайняти свій час або прикрасити перегляд фільму, крім того, він відіграє значну роль у звичайному відпочинку. Найчастіше він досить щільно інтегрується у наше життя і є незамінним атрибутом відпочинку. Подолати саме таку залежність найскладніше.

Як позбавитися залежності від кальяну

Якщо ви дійшли цього рішення, значить, вам вже буде легше кинути палити кальян. Саме те, що ви самі прийшли до цього, буде найпотужнішим мотиватором до дій. 

Спробуйте натупні дії, якщо хочете подолати залежність від кальяну:

  • більше будьте на свіжому повітрі
  • займайтеся спортом - оскільки важкі фізичні навантаження також впливають на вироблення дофаміну в організмі, що може значно замінити приємне відчуття від куріння
  • важливе правило - намагайтеся абстрагувати від усього, що пов'язує вас з кальяном: не вдихайте його запах у кафе/закладі, намагайтеся відсісти в інше місце тощо.
  • придумайте новий спосіб проведення вільного часу, якого у вас стане відчутно більше (рекомендуємо спробувати розібратися в каві). Кофеїн не тільки допоможе згладити залежність від нікотину, а й стане джерелом нового заняття та проведення часу.

Якщо ви хочете кинути курити кальян щодня, постарайтеся придумати ритуали поведінки з ранку та ввечері (а саме в цей час люди найчастіше курять кальян вдома), які виключали б куріння кальяну.

Якщо ви звикли до міцних тютюнів – спочатку спробуйте знизити дозу нікотину, замінивши їх легшими. Можете в процесі переходу спробувати робити легкі тютюни в дотик або курити на перегріві - це допоможе психологічно замінити міцний тютюн.