8 способів продовження життя автомобільному акумулятору

Термін служби акумулятора автомобіля за заявами більшості виробників має становити щонайменше п'ять років. Проте АКБ без регулярної уваги власника стільки не працюють.

Звичайно, термін експлуатації і функціональність джерела живлення насамперед залежить від його якості, і якщо ви бажаєте купити акумулятор Львів обирайте перевірені місця, зокрема хочеться порекомендувати магазин-сервіс Mac Avto, де в наявності понад 5 тис. одиниць АКБ відомих виробників.

У тих, хто після установки нової батареї забувають про її існування під капотом, як правило, вже на другу-третю зиму стикаються з її відмовами. Результат такої експлуатації акумулятора – часта заміна та розмови про незадовільну якість сучасних джерел живлення.

Щоб уникнути головних помилок, які призводять до скорочення терміну служби акумулятора в авто, можна виділити 8 основних рекомендацій щодо продовження його служби.

Добре закріплювати АКБ

Це робиться задля усунення сильних вібрацій та тряски. Якщо цього не можна зробити за допомогою штатних кріплень, посадкове місце можна вдосконалити. Для цього продаються спеціальні гумові килимки, майданчики під кріплення акумулятора, тощо. Власники автомобілів ВАЗ часто закріплюють акумулятор за допомогою гумових ременів, що кріплять запаску.

Підтримувати чистоту корпусу АКБ та клем

Насамперед варто звертати увагу на верхню кришку. На ній можуть з'явитися патьоки електроліту, що загрожує окисленням клем або навіть коротким замиканням. Забрати їх можна содовим розчином.

Це особливо актуально для акумуляторів, що обслуговуються. Але, подібне може статися і з моделями, що не обслуговуються, тому що там все одно є клапан для скидання надлишкового внутрішнього тиску. Також потрібно оглядати весь корпус щодо відсутності будь-яких механічних пошкоджень (тріщини, потертості тощо).

Головна умова догляду за клемами – відсутність забруднень та оксидів. Уникнути подібних утворень допоможе їхнє змащення.

Слідкувати за станом електричних ланцюгів та генератора автомобіля

Особливо несправностей цих вузлів "боїться" акумулятор, що не обслуговується. Саме з цієї причини (перезаряд генератора, витік струму через неправильно встановлену магнітолу та сигналізацію, неякісні фішки з'єднання контактів, тощо) їх не рекомендують встановлювати на старі авто вітчизняного виробництва, де постійні проблеми з електрикою.

Захистіть акумулятор від різких перепадів температури

Заявлену виробником ємність акумулятор видає при температурному режимі 15-20 градусів. Тому різка її зміна скорочує як життя батареї, так і ємність. У деяких сучасних авто про це подбав виробник, помістивши АКБ в спеціальний ізоляційний термовідсік, встановлює захисні перегородки або навіть виносить акб з-під капота в салон або багажник.

Якщо ж на авто немає захисту від різких термоперепадів, то подібний захисний бокс можна купити і встановити самостійно. Для північних регіонів актуально в зимовий час використовувати автоковдру або термочохол.

Під час тривалого простою авто акумулятор краще від'єднати

Згідно з рекомендаціями фахівців, якщо не планується використовувати авто більше 6 тижнів, то АКБ краще забрати із собою, або хоча б від'єднати одну з клем.

Слідкувати, щоб не було повного розряду акумулятора

Це особливо згубно для старих моделей АКБ, що обслуговуються. Сучасні малообслуговувані та необслуговувані також бояться глибокого розряду, але тільки в тому випадку, якщо вони експлуатуються понад рік. "Свіжа" батарея навіть після повного розряду відновить свою колишню ємність.

Щоб уникнути подібної ситуації, потрібно регулярно перевіряти напруги на клемах — номінальне значення 12.7 В, мінімально допустиме — 11.5 В. Коли напруга менше 12 В рекомендується зробити підзарядку від зарядного пристрою, при цьому вибрати правильний режим відповідно до типу своєї АКБ. Якщо авто використовується переважно у місті, то робити це потрібно частіше.

Робити більш тривалі подорожі

При коротких виїздах автомобіля АКБ не встигає повністю зарядитись. Згідно зі спостереженнями водіїв, в середньому для нормальної зарядки потрібно 1 годину їзди в міських умовах (40-60 км/год), і приблизно 40 хвилин по шосе (90-100 км/год), при середніх оборотах за хвилину 2500 - 3000.

Якщо а немає можливості їздити на такі відстані, то після короткої поїздки потрібно дати ще попрацювати мотору хвилин 10-15 з максимальним відключенням всіх споживачів електроенергії (магнітоли, фар, пічки, обігріву скла тощо).

Проведення контрольно-тренувального циклу

Кожні півроку варто проводити процедуру з 2-3 циклів заряду та наступного повного розряду, який повинен проводитись під навантаженням 5 % від ємності АКБ (при цьому сила струму розряду має бути постійною). Або хоча б заряджати саме імпульсним зарядним пристроєм.