Міфи та реальність про сонячні панелі

За останні 10 років сонячна енергетика пережила стрімке піднесення, та стала гідним конкурентом для традиційних джерел енергій. Сьогодні у світі побудовано понад 500 ГВт сонячних потужностей, а Bloomberg Energy Finance прогнозує, що вже до 2040 року сонце стане основним джерелом вироблення електроенергії у всьому світі.

Запаси енергії сонця постійні та акумулюються сонячними батареями. Використовуючи систему отримання альтернативного джерела енергії, можна повністю забезпечити потреби сім'ї у освітленні, енергією для побутових приладів та підігріву води. А на сайті https://leader-nrg.com.ua/services/montazh-elektrostantsij/ ви зможете замовити монтаж сонячної електростанцій під ключ в харківській компанії LEADER NRG UKRAINE.   

Втім, такий вид отримання альтернативної енергії залежить від кліматичних, та багатьох інших факторів. Тому багато хто сумнівається у виборі на користь установки обладнання на власних будинках і приміщеннях. У зв'язку з такою невпевненістю виникло багато невиправданих чуток та домислів щодо сонячних батарей та джерела такої енергії.

Міф 1: Неможливість працювати батареям у похмуру, неясну погоду та в зимовий період

Реальність: Ефективна робота навіть у найхмарніший час. Хмари не впливають на зниження отримання енергії сонця, батареї зберігають свою працездатність незалежно від пори року. Навіть узимку панелі генерують електрику в обсязі не меншому ніж у літній сонячний період.

Тому, крім традиційно сонячних країн, сонячні батареї широко застосовуються в країнах з холодною зимою – Великобританії, Китаї, Італії, Україні, Росії. Лідером за кількістю встановлених батарей щодо чисельності жителів є Німеччина.


Міф 2: Батареї китайського виробництва недовговічні

Реальність: Недовіра до китайського виробника насправді нічим не виправдана. Така думка склалася через відносно низьку вартість китайського обладнання. Але це маркетинговий хід, запроваджений, з метою залучити більше покупців, та скласти конкуренцію відомим виробникам.

На сьогоднішній день чотири з п'яти батарей, встановлених у системах устаткування отримання сонячної енергії, є китайського виробництва. Товари мають всі необхідні сертифікати, що підтверджують їх якість. При виборі панелей необхідно враховувати технічні характеристики кожного конкретного випадку.


Міф 3: Процес одержання сонячної енергії не покриває витрати на її виробництво

Реальність: За останні шість років темпи установки панелей стрімко зростає, це є підтвердженням економічності такого виду енергії. Зі зростанням попиту почало збільшуватися кількість компаній, що вироблялися обладнання, а в результаті такої конкуренції, ціна на батареї знизилася на 30 відсотків.

Також зниження вартості супроводжує технічний прогрес. Виробництво альтернативних джерел енергії вже дешевше за традиційні способи її отримання.

Міф 4: Монтаж систем дуже трудомісткий та складний, а також потребує частого обслуговування

Реальність: Нічого складного в установці батарей немає. Як правило, магазини, що продають панелі та здійснюють їх монтаж, причому, як правило, безкоштовно. Обслуговування лише вимагає тримати у чистоті поверхню сонячного колектора. Бруд, що накопичився на батареї, змивають тричі на рік. Панелі здатні витримати такі погодні умови як сніг та град.

Міф 5: Батареї пошкоджують дах приміщення

Реальність: Встановлюючи поверх даху, панелі захищають її від метеорологічних явищ. У разі ремонту даху батареї легко знімаються і встановлюються назад.

Важливо перед встановленням колектора переконатися, що дах приміщення не пошкоджений. Простір між дахом та панеллю заповнюється герметиками.

Міф 6: Встановлення батарей залежить від розміру приміщення

Реальність: Модифікації сонячних батарей адаптовані під різні варіанти будинків та їхню архітектурну форму. Розмір батареї оптимально підбирати від потреб сім'ї в енергії.

При покупці звертають увагу на орієнтацію будинку у просторі та ухил даху, але ці розрахунки проводяться відповідними фахівцями. Головне переконається, що будинок розташований у регіоні з достатнім потраплянням світла на дах приміщення. Не повинні перешкоджати попаданню світла дерева, сусідні будинки та специфіка ландшафту, особливо якщо це гірський район.

Міф 7: Невеликий термін експлуатації та шкідливість для навколишнього середовища після закінчення терміну придатності

Реальність: Батареї використовують у середньому 35 років. Але після виходу з експлуатації вони можуть піддаватися повторній переробці. Існують послуги обміну старих батарей на нові з невеликою доплатою.