Різновиди і параметри вибору борони

Борона - це сільськогосподарське знаряддя, за допомогою якого обробляється грунт шляхом боронування. Такий обробіток дозволяє запобігти висиханню сільськогосподарських угідь, розповсюдженню бур'янів, покращує стан грунтової поверхні.

Це знаряддя можна використовувати як окремий елемент та встановлювати на трактор за допомогою зчіпки. Або можна застосовувати спільно з іншою технікою, наприклад, разом із плугами або культиваторами. З усіма поставленими аграріями завданнями успішно справляється шлейфова борона БШЗН 7 - 24 м виробництва компанії "БОГДАН МІД".

Принцип роботи цього приспосіблення наступний: під час руху робочі секції, обертаючись, входять у ґрунт і дроблять земельний шар разом із бур'янами. 

Різновиди борони

Ці вироби розбиваються на групи з різних характеристик. Наприклад, в залежності від маси вони можуть бути легкими, середніми, важкими. Але з погляду практичного застосування в сільському господарстві більш актуальним є розподіл у пристрої. У межах такої класифікації знаряддя поділяються на дискові, зубні, пружинні та голчасті. Розглянемо їх докладніше.

Дискова борона

Робочими елементами такого виду знарядь є диски, завдяки яким вони отримали свою назву. Вони розташовуються під певним кутом щодо напрямку руху – він називається кутом атаки. Змінюючи його, можна варіювати глибину того шару, який необхідно обробити.  Диски для дискової борони легко подрібнюють ґрунт, розпушують землю, розрізають дерен.

Вироби цього виду підходять для поверхневого обробітку ґрунту перед посівом. З їхньою допомогою можна перемішати верхній шар землі, подрібнити коріння бур'янів, відновити природний шар гумусу.

Зубова борона

В якості робочих органів у цього різновиду виступають елементи у формі зубів (круглих, квадратних, тощо). Передньою частинию зубів розрізається поверхня грунту, в той час як бічною борона розбиває грудки. Грунт при цьому ретельно перемішуються.

Глибина обробітку грунту за допомогою зубової борони не перевищую 10-ти сантиметрів.

Борона пружинна

Пружинні борони застосовуються для обробки ґрунту з посівів, а також після їх збирання. Робочий орган – зуб пружинний, різного перерізу для кожного типу борони. Розрізняють кілька типів таких виробів: пружинна борона навісна, напівнавісна, причіпна.

Борона пружинна на культиватор не шкодить сільськогосподарським культурам. Також цей реманент допомагає при внесенні добрив, збиранні та валці соломи.

Голкова борона

Вироби такого типу застосовують насамперед для протиерозійної обробки, для руйнування кірки на озимих. Також цей вид борони добре справляється з раннім весняним закриттям ґрунтової вологи на стерневих фонах і згладжуванням нерівностей, що залишилися після попереднього етапу обробки.

Критерії вибору

До таких насамперед відносять:

  • Ширина захвату: повинна бути тим більшою, чим більша площа ділянки, що обробляється.
  • Розмір робочого органу залежить від глибини обробки землі.
  • Продуктивність, маса: визначається згідно з агрегатом, з яким використовуватиметься.
  • Вартість.

Також рекомендуємо звертати увагу на надійність постачальника, гарантії від виробника, умови доставки та ремонту.