Особливості онлайн навчання в школі

Дистанційне навчання – це форма навчання, коли учень, студент територіально віддалений від викладача та освітніх ресурсів. Навчання здійснюється за допомогою телекомунікаційних, комп'ютерних технологій.

У чому різниця між звичайним та онлайн-навчанням

Онлайн-освіта від звичайного відрізняється насамперед тим, як взаємодіють викладач та учень – наживо або за допомогою інформаційних технологій. Але крім цього, є ще одна істотна відмінність традиційної та дистанційної систем навчання – вона полягає у самому підході до освіти.

На сайті https://www.mukachevo.net/ua/news/view/3210143 ви дізнаєтесь про переваги і недоліки онлайн школи, а ми поговоримо про особливості такого формату, і в яких випадках він є найбільш оптимальним.

Офлайн-навчання в школі, університеті або на курсах передбачає більшу передачу знань та подальший контроль з боку вчителя. При онлайн-навчання акцент робиться скоріше на отриманні знань учнем, самонавченні, особистої мотивації та дисципліни.

Крім того, може відрізнятись і роль викладача. У традиційному навчанні вчитель зазвичай виконує функції як лектора, а й наставника, порадника і навіть психолога. Найчастіше так відбувається у школі, рідше – в університеті. У дистанційній формі в його завдання зазвичай входить грамотно подати матеріал, відповісти на питання і організувати перевірку знань.

Чи всім підходить онлайн-освіта

Дистанційне навчання вже не просто модний тренд, а повноцінний спосіб здобуття знань. Перехід на таку систему дається по-різному.

Сучасні діти, підлітки та студенти добре орієнтуються в технологіях та звикли до цифрової взаємодії. Для них вчитися сидячи в телефоні, планшеті чи ноутбуці – досить просте заняття. Звичайно, не всі можуть одразу влитися у навчальний процес, але згодом можна адаптуватись.

Дорослі, особливо люди старшого віку та пенсіонери, іноді зазнають складнощів з дистанційним здобуттям знань - їм доводиться розбиратися не лише в принципах онлайн-освіти, а іноді й у самих гаджетах. Однак технології вдосконалюються, стають зрозумілішими і ближчими, тому за бажання кожен може розібратися в новій області і використовувати можливість навчитися чогось нового.

Якщо говорити про дисципліни, які можна вивчати онлайн або офлайн, то тут теж все залежить від ситуації. Наприклад, багато шкільних предметів досить просто освоювати дистанційно, хоча навчання читання і письма дошкільнят і молодших школярів набагато ефективніше проводити в традиційній формі, віч-на-віч. Або, наприклад, студенти: є цілі професії, які можна здобути сидячи вдома, а є спеціальності, в яких не обійтися без очної практики – лікар, швачка, інженер тощо.

Чому переходять на дистанційну

За статистикою, найчастіші причини переходу на дистанційне навчання:

  • сімейні (переїзд в інше місто/країну або просто вибір батьків/самого учня);
  • за станом здоров'я (неможливість відвідувати заняття через загрозу здоров'ю, серйозні медичні протипоказання, травми тощо);
  • примусові (наприклад, пандемія COVID-19 або інші непередбачувані ситуації в країні чи місті, які ускладнюють процес очного навчання).