Як захистити бренд, створений у кібер-просторі?

Поняття "бренд" багато людей досі помилково асоціюють з такими термінами, як "логотип" або "товарний знак".

Експерти в маркетингу та комунікаціях під «брендом» мають на увазі широкий набір уявлень цільової аудиторії про продукт, які формують додаткову цінність компанії в очах споживачів. Це може бути легенда компанії, сервіс, унікальні властивості продукту, особливості комунікації, назва, слоган, фірмове поєднання кольорів, логотип, шрифти, мерч. 

Поняття бренду та методи його захисту 

Бренд — образ у голові споживача чи клієнта, що створює додаткову цінність, за яку він готовий заплатити більше. Тільки захищений бренд може розраховувати на капіталізацію. Мало просто зареєструвати ім'я та логотип, важливо захистити й інші атрибути бренду, що допоможе зробити компанія Tretten. На жаль, про це мало хто знає та займається на практиці, особливо у кібер-просторі, але, якщо подивитися на світову практику, можна помітити, що ринок інтелектуальної власності у США є одним із найбільших. Україна повільно, але чітко рухається у цьому напрямку. Тому всім бізнес-проектам в інтернет-просторі варто консультуватися з IT-юристами.

Як показує практика, захист у відсотковому відношенні коштує копійки, порівняно із загальною вартістю бренду та потенційними збитками через нападки конкурентів. 

Реєстрація окремо взятих атрибутів бренду обмежить можливість інших компаній користуватися вашими напрацюваннями. Якщо ви створили для сайту зручний сервіс або спосіб оформлення замовлення їжі, інші фірми не зможуть вдатися до того ж технологічного рішення, через загрозу великого штрафу та інших санкцій. Якщо такого захисту на юридичному рівні немає, то сильніша компанія на ринку може забрати вашу технологію. Те саме стосується маркетингових інструментів та інших нематеріальних понять. 

Класифікація охоронних атрибутів бренду у кібер-просторі

Атрибути бренду, які варто захистити: 

  • Назва; 
  • Логотип; 
  • Слоган; 
  • Колір; 
  • Зовнішній вигляд упаковки. 

Наявність патенту за назвою дає власнику можливість використовувати його будь-якими способами – у рекламі, на вивісках, на упаковці, а також забороняти таке використання всім іншим учасникам ринку. Для того, щоб задумане слово або словосполучення назви стало комерційним, та підлягало захисту, воно має відповідати наступним критеріям: 

  • Відмінні риси (для виділення підприємства на ринку); 
  • Новизна; 
  • Популярність у межах певної території. 

Щоб підтвердити право на назву, достатньо мати докази того, що її почали використовувати раніше за конкурентів. Це важливо для того, щоб усунути суперників, які почали продавати аналогічний продукт через якийсь час після вас.