Штучний інтелект здатний передбачати появу нових синтетичних наркотиків

Медичні дослідники з Університету Британської Колумбії навчили комп'ютерні системи передбачати появу нових синтетичних наркотиків ще до того, як вони опиняться на підпільних ринках.

Правоохоронні органи прагнуть виявляти та регулювати нові версії небезпечних психоактивних препаратів, таких як синтетичні катінони («солі для ванн») та синтетичні опіоїди, тоді як підпільні хіміки працюють над синтезом та розповсюдженням нових молекул з такими ж психоактивними ефектами, як і класичні наркотики. Виявлення так званих «легальних наркотиків» у вилучених таблетках чи порошках може тривати місяці, протягом яких тисячі людей, можливо, вже вживали новий синтетичний наркотик.

До речі, ефективне лікування наркозалежності пропонує київський реабілітаційний цент "Фавор". 

Нове дослідження вже допомагає правоохоронним органам у всьому світі скоротити час ідентифікації наркотиків з кількох місяців до лічених днів, що має вирішальне значення у гонці з виявлення та регулювання нових версій небезпечних психоактивних препаратів.

«Переважна більшість цих синтетичних наркотиків ніколи не тестувалась на людях і повністю не регулюється. Вони є серйозною проблемою громадської охорони здоров'я для відділень невідкладної допомоги у всьому світі», — пояснили експерти.

Вчені використали базу даних відомих психоактивних речовин, надану судово-медичними лабораторіями у всьому світі, для навчання алгоритму штучного інтелекту на структурі цих наркотиків. Використовуваний алгоритм, відомий як глибока нейронна мережа, заснований на структурі та функціях людського мозку. На основі цього навчання модель виробила близько 8,9 млн. потенційних синтетичних наркотиків. Потім молекули були протестовані на 196 нових синтетичних наркотиках, що виникли на нелегальному ринку після навчання моделі. Дослідники виявили, що у згенерованому наборі було більше 90% речовин. Модель змогла передбачити всі нові речовини, відкриті з її навчання.

Cинтетичні наркотики - психоактивні речовини, що розробляються з метою обходу чинного законодавства, синтетичні замінники будь-якої натуральної речовини, що повністю відтворюють наркотичні властивості останньої, або близькі, але не ідентичні за будовою речовини, як такі, що володіють, так і не мають подібної фармакологічної активності. Як правило, є аналоги або похідні вже існуючих наркотиків, створені шляхом змін різного характеру в їх хімічній структурі, рідше — шляхом створення якісно нових препаратів, що мають властивості вже відомих наркотиків.