Шпаклівка для паркету – види, властивості, застосування

Покриття для підлоги з натуральної деревини виглядає вишукано. Єдиний мінус паркету - це його дорожнеча та складність укладання, тому повна заміна підлоги стає досить накладною.

На щастя, існує спеціальн шпаклівка для паркету, тут її можна купити, саме з її допомогою можна оновити матеріал і дати йому друге життя.

Призначення шпаклівки для паркету

Навіть на ідеально укладеному паркеті з часом можуть з'явитися небажані шілини між окремими планками. Причиною стає усушка натуральної деревини, яка завжди має місце у процесі експлуатації. Крім того, при тривалому користуванні на паркеті часто формуються дрібні подряпини, сколи, плями та тріщини, незначні деформації. Для усунення всіх огріхів використовується спеціальна шпаклівка для паркету.

Якщо періодично шпаклювати підлогове покриття з дерева, це серйозно продовжить термін служби. Також склад усуне будь-які локальні порушення цілісності планок, зменшить ризик подальшого пошкодження та зрушень. За допомогою шпаклівки можна відтворити первісний вид паркету і закласти щілини, які викликані порушенням технології укладання матеріалу. Після застигання маса також збільшить декоративність покриття та зробить його міцнішим.

Види, склад та характеристики шпаклівок

Залежно від способу застосування та призначення виділяють такі види шпаклівок:

  • Базова (стартова). Використовується для усунення серйозних дефектів покриття.
  • Фінішна. Дозволяє завершити обробку паркету та позбавити його від дрібних недоліків.
  • Універсальна. Цей вид шпаклівок підходить для будь-яких робіт із затирання паркету.

Крім того, всі шпаклівки розрізняються за складом. Різні компоненти надають матеріалам неоднакові властивості та характеристики.

На розчинниках

Основні переваги шпаклівки з вмістом розчинників - її швидке висихання та висока міцність. Застосування таких матеріалів скорочує час на ремонт підлогового покриття.

В якості наповнювачі в шпаклівці виступає натуральна тирса, завдяки чому склад швидко заповнює всі пори і зазори. Також виробляються алкідні шпаклівки на розчинниках, що додатково включають алкідні смоли та лляну, соєву або іншу рослинну олію. Єдиний мінус засобів на основі розчинників – різкий неприємний запах. При роботі доведеться суворо дотримуватися заходів індивідуального захисту та постійно провітрювати приміщення.

Акрилові

Акрилові затирки з вмістом акрилу є найпопулярнішими при роботі з паркетом. Вони надійно заповнюють пори, тріщини, сколи, пази невеликого розміру, підходять не тільки для паркету, але й для інших аналогічних покриттів.

Склад з акрилом є безпечним, екологічно чистим, не шкодить організму і не має запаху. Серед переваг таких шпаклівок варто вказати еластичність, стійкість до механічного впливу, придатність для шліфування.

На жаль, акрил має середній ступінь адгезії з основами і згодом може відшаровуватися від кромок, особливо при частому впливі вологи. Покриття з нанесеною акриловою шпаклівкою доведеться періодично реставрувати.

Масляні

Масляні шпаклівки містять тільки натуральну сировину — рослинні олії, крейду, воду, вони нешкідливі та екологічні.

Масляний розчин добре заповнює щілини та тріщини, підходить для роботи з будь-якими породами деревини, у тому числі – з кленом, сосною, дубом. Шпаклювання служить протягом декількох років без потреби в ремонті. Єдиний мінус таких засобів полягає у тривалому терміні сушіння, тому швидкість затирання паркету буде низькою.

Полімерні

Шпаклівки на основі полімерів та латексу застосовуються для будь-яких видів паркету, крім коркових підлогових покриттів. Вони укладаються досить тонким шаром (до 3 мм), тому практично не розтріскуються.

Полімерні матеріали мають високу адгезію до основ, навіть до дуже гладких, довго служать, не просідають, є еластичними і дуже міцними. Вони не бояться вологи, водяної пари, можуть використовуватись у приміщеннях з будь-яким рівнем вологості. Мінус таких коштів — їхня висока ціна.