Як вибрати підрядника для ремонту квартири "під ключ"

За запитом "ремонт під ключ" пошуковики видають величезну кількість результатів. Знайти підрядника, який зробить якісно, ​​не зірве терміни та не кине на гроші складно. Ми часто чуємо історії, як бригада взяла гроші та пропала, або як ціна зростала вдвічі в процесі робіт за загадковими обставинами. Щоб ви не натрапили на несумлінних ремонтників, читайте наш гайд.

Для виконання сантехнічних робіт, розведення електрики, робіт з влаштування опалення, встановлення світильників та сантехнічних приладів потрібно залучати спеціалістів. Непрофесійне виконання цих робіт може завдати шкоди майну та становити небезпеку для життя та здоров'я людей.

До кого звернутись?

Обов'язково враховуйте ризики. Якщо ви наймете приватника або бригаду, які не мають на руках усіх необхідних документів про допуск до виконання робіт, ви зіткнетеся з неможливістю пред'явити претензії підрядникам.

Ідеально, якщо бригаду ремонтників вам порадять знайомі, задоволені їхньою роботою. Подвійно добре, якщо у відремонтованій квартирі ці знайомі прожили хоча б рік – за цей час можна виявити очевидні та неочевидні вади. За такого розкладу ви будете впевнені у професіоналізмі робітників. А у разі незначних недоробок у квартирі знайомих знатимете, на що звертати особливу увагу при взаємодії з бригадою.

Всі необхідні дозволи на виконання робіт, і бенздоганну репутацію мають досвідчені майстри компанії BandR, яка вже понад 15 років успішно здійснює любої складності ремонти у Києві і Київській області. 

Вибираючи бригаду, ніколи не ставте на перше місце вартість робіт

Тобто не потрібно вибирати тих, хто задекларує найнижчі ціни. Часто мінімальні ціни висувають для того, щоб зацікавити замовника. А потім у процесі будівництва ціни збільшують за рахунок деталізації робіт.

Наприклад, у представленому кошторисі вказано укладання паркету, вартістю 15 $ м кв. Згодом ця вартість може зрости до 25$ і вище. На запитання здивованого клієнта підрядник відповість, що це була ціна безпосередньо за укладання, яке не включає шліфування та лакування.

Тому, вивчаючи кошторис наданий підрядником, уточнюйте, які саме роботи включає той чи інший пункт або вимагайте деталізованого розгорнутого кошторису.

Що має насторожити

Надто низький цінник. Професійні робітники знають собі ціну та нормально оплачувану роботу знайдуть завжди. І якщо вам пропонують відремонтувати житлову площу за вартість, яка вдвічі менша за ту, що пропонують інші за ту ж роботу, не варто занадто радіти. Швидше за все, перед вами ремонтники-початківці, які в кращому випадку робитимуть все вдвічі довше, ніж ви плануєте, у гіршому — зроблять настільки погано, що потім доведеться звертатися до дорожчих майстрів.

Як варіант - низьку вартість можуть призначити і прості аферисти. Розрахунок дуже простий: на дешевизну хтось клюне, заплатить аванс, з яким шахраї і сховаються.

Краще не зв'язуватись з бригадами, задіяними на кількох об'єктах. Добре, якщо робітники паралельно ремонтують одну квартиру. Особливо якщо стадії обробки різні - там вже фінішне оздоблення, де задіяні майстри з укладання ламінату та поклейки шпалер, а для вашої поки що потрібні тільки фахівці з вирівнювання стін. В іншому випадку терміни здачі вашої квартири можуть затягнутися. Крім того, при спробі швидше закінчити роботу і зайнятися іншим замовленням, може страждати якість.

Насторожити повинні робітники, які називають себе спеціалістами і в сантехніці, і в електриці, і у будівництві перегородок, і т. д. Звичайно, бувають професіонали, які здатні виконати все, але їх ще треба пошукати. Щоб уникнути неприємностей із проводкою або  трубами для виконання роботи, що потребує певної кваліфікації, краще залучати вузьких спеціалістів.

Неуважний платить більше

Якщо ви хочете отримати справді хороший ремонт квартири, не лінуйтеся - приділяйте увагу наступним моментам.

Вникніть у складений кошторис. Переконайтеся, що в ньому вказані всі необхідні роботи — інакше потім почнеться: «а хто буде платити за плінтуси?», «Ми ще двері навісили…» — і підсумкова вартість ремонту виявиться більшою за заявлену раніше. Простір для махінацій!
Ви можете не знати, скільки конкретно коштують плінтуси і як оплачується установка дверей - ніщо не завадить хитрим майстрам вказати суму більше, різницю - собі в кишеню. Вказаний менший метраж приміщень, «забута» знижка підрядника, що закуповує будматеріали у постачальника, «ліві» пункти у кошторисі (наприклад, платити за встановлення риштування ви не повинні) — все це збільшує вартість робіт! Суми у кошторисі та у договорі повинні співпадати.

Контролюйте «прихований» бік робіт - чорнове оздоблення поверхонь, прокладання електропроводки та опалення. Якщо там будуть «косяки», наступна переробка сильно вдарить по гаманцю. Чорнова обробка санвузла – цементна штукатурка, інші приміщення – гіпсова, зафіксуйте це в договорі, від виду штукатурки залежить ціна обробки.

Не соромтеся запросити техніків з організації, що відповідає за експлуатацію будинку, щоб вони прийняли інженерні комунікації та поставили свої підписи на акті приймання. Якщо станеться аварія — спалах, замикання, прорив труб — бригада чи компанія відповідають за неякісну роботу.

Кінцевий акт приймання всіх робіт має бути підписаний підрядником та вами. Дата підписання - початок терміну гарантії на роботи (договір повинен містити інформацію про цей термін!). До зазначеної дати працівники зобов'язані усунути всі недоробки та дефекти - і зробити це безкоштовно.