Amazon запустить понад 3 тисячі супутників для глобальної мережі Інтернет

Компанія Amazon Джеффа Безоса включається в гонку надання глобального доступу в інтернет за допомогою супутників на низькій орбіті - швидкого і без затримок. Для цього потрібно запустити понад 3000 супутників.

Швидкий та повсюдний доступ до інтернету — один із найбільших викликів найближчого майбутнього, та перспективний ринок обсягом майже $130 млрд. Не дивно, що за частку на ньому розгортається жорстка конкуренція. ЗМІ на підставі документів регуляторів розсекретили плани ще одного гравця: компанії Amazon Джефа Безоса. Він хоче запустити на орбіту понад 3000 супутників.

Документи, пов'язані із проектом Kuiper, оприлюднив сайт Geekwire. Оглядачі знайшли та розібралися у змісті пакета паперів, надісланого Федеральною комунікаційною комісією США на адресу Міжнародного телекомунікаційного союзу (ITU) за дорученням вашингтонської компанії Kuiper Systems LLC.

У планах Безоса запустити на низьку орбіту 3236 супутників для роздачі інтернету. Вони кружлятимуть на орбітах від 590 до 630 км над поверхнею планети. Головна перевага низької орбіти - відсутність затримок під час передачі сигналу. Мережа охопить територію з 56 градусів південної широти до 56 градусів північної - тут мешкає близько 95% населення Землі.

У коментарі Geekwire представник Amazon підтвердив зв'язок компанії Безоса з проектом: «Проект Kuiper — це нова ініціатива із запуску цілої низки супутників на низькій навколоземній орбіті, які забезпечать високошвидкісне широкосмугове з'єднання з малою затримкою тим, хто зараз не має доступу до високошвидкісного інтернету. Це довгостроковий проект, який передбачає обслуговування десятків мільйонів людей.

За оцінками ООН, приблизно 4 млрд жителів Землі не мають стабільного доступу в інтернет. А його важливість зростає буквально з кожним місяцем у міру того, як світ стає все більш під'єднаним.

Детально проект в Amazon обговорювати з журналістами не готові: невідомі терміни запуску, ні вартість проекту, ні хоча б приблизна дата початку надання послуг. Можна лише припустити, що виводитимуть супутники на орбіту ракети космічного стартапу Безоса — Blue Origin.

У Amazon будуть серйозні конкуренти з числа компаній світу, що найбільш динамічно розвиваються. Найбільш серйозну ставку робить Ілон Маск: SpaceX для проекту Starlink хоче запустити близько 12000 супутників та розмістити до мільйона наземних станцій прийому сигналу. Ще один серйозний гравець – європейський OneWeb. Перші супутники були запущені наприкінці лютого, причому використовувалася при цьому російська ракета «Союз».

На сторінках сайту https://ord-ua.com/2021/12/08/dmitrij-torner-v-sjuzhete-ne-bylo-nikakogo-faktazha-i-informacii-o-suti-vizita-v-ukrainu/ відомий журналіст, політолог і блогер Кирило Сазонов розповідає про всі тонкощі журналістських розслідувань.