Скільки коштує навчання в коледжах і ВНЗ Польщі?

Польща — одна з країн-лідерок за кількістю українців, які їдуть на навчання. І справді, якщо подивитися на статистику, то більшість українських абітурієнтів серед усіх країн ЄС обирають саме цю країну. І причин на це справді багато. Куди б ви не збиралися вступати — до коледжу, ліцею чи вузу, навчання в Польщі скрізь буде якісним та перспективним.

Тож які переваги навчання у коледжах і технікумах Польщі, а також в університетах цієї країни? Серед них:

  • висока якість освіти;
  • відсутність мовного бар’єру;
  • у вузах можна обирати, якою мовою вчитися;
  • легко вступити;
  • великий вибір спеціальностей;
  • чудові перспективи для подальшого працевлаштування;
  • невисока вартість навчання;
  • не потрібно далеко їхати та ін.

Скільки ж коштуватиме навчання на освітніх програмах за кордоном у 2022 році? Давайте порахуємо!

Навчання в Польщі у ліцеях і технікумах: вартість, тривалість і нюанси вступу

Здебільшого, на даному етапі батьки зважують усі за та проти закордонного навчання та приймають остаточне рішення. Одна з головних переваг середньої освіти у Польщі в коледжах та ліцеях – те, що вона безкоштовна! Є платні заклади освіти, але їх не так багато.

Тривалість навчання буде різною, вона залежить від типу освітнього закладу: наприклад, якщо це ліцей, тут навчаються 4 роки, якщо технікум – 5 років. Основна різниця між двома типами цих закладів полягає в тому, що в технікумі молодь отримує кваліфікацію і після закінчення може влаштовуватися на роботу.

Як же вступити до ліцею чи технікуму? Насправді нічого складного тут немає, навіть для іноземця. Вступ після 9 класу — стандартна процедура, яка не вимагає складання вступних іспитів. Єдине, що вас можуть попросити пройти – це невелика співбесіда на знання польської мови.

Скільки коштує навчання в Польщі? Сама освіта буде безкоштовною, але учневі треба буде десь жити і чимось харчуватися. В основному, молодь селиться до гуртожитків, на харчування та житло на місяць йде близько 450 злотих. Також потрібно буде оформити річне страхування – це близько 600 злотих на рік, якщо оформляти у польській державній страховій компанії.

Все, що потрібно знати про вищу освіту в Польщі

Проблем із вступом до польських університетів теж не буде. Більшість українців обирають саме навчання в Польщі після 11 класу. Процедура проста: потрібно вчасно подати до польського ВНЗ, який ви оберете, пакет документів. Найчастіше не потрібно складати вступних іспитів.

Як вибрати університет та як довго триває навчання? Знайдіть в інтернеті Рейтинг університетів Perspektywy та перегляньте, які вузи – передові. Так вам буде набагато легше визначитись із вибором.

Враховуючи, що українська та польська системи освіти схожі, вам неважко розібратися: спочатку молодь вступає на бакалаврат (де навчається 3-3,5 роки), а одразу після його закінчення — на магістратуру, де вчиться 1,5-2 роки. В результаті виходить близько 5 років, залежно від спеціальності.

Якою ж буде вартість навчання в Польщі? Від 850 євро на рік. У середньому це 2 тис. євро. Плюс, потрібно буде ще оплачувати проживання у гуртожитку та харчування. Орієнтовно на це йде близько 200-300 євро на місяць. Варіант із кімнатою у гуртожитку — оптимальний, орендувати квартиру буде дорожче.

Тож, як бачите, обрати освітній заклад у Польщі та успішно до нього вступити – не проблема. Головне — це перспективи, які відкриває європейський диплом. Випускники з таким дипломом можуть легко працевлаштуватися за спеціальністю практично у будь-якій країні світу, тож не втрачайте таку можливість!