GAP - бестеллер світової fashion-індустрії

Бренд GAP (читається як Геп) – легендарна торгова марка США, яка виготовляє одяг для чоловіків, жінок та дітей. Окрім іншого під ім'ям бренду виготовляються аксесуари, спідня білизна, купальники та взуття. Одяг GAP відноситься до середнього цінового сегменту та пропонує одяг на всі випадки життя.

Gap носять як найменші модники, так і дорослі. Доступний якісний одяг та аксесуари продаються онлайн та у звичайних магазинах, а в Україні оригінальний gap дитячий одяг пропонує інтернет-магазин kinder-style.com.ua. 

Історія популярного бренду Gap починалася зі співпраці, яка через роки призвела до розвитку найбільшої мережі магазинів та кількох торгових марок. Найпопулярніший американський бренд Gap з'явився у 1969 році, але тоді ніхто не носив речі з цим лейблом.

Дональд Фішер, архітектор за професією, одного разу вибирав джинси Levi's у великому магазині Сакраменто, але так і не зміг знайти необхідний розмір. У ті роки блакитні джинси Levi Strauss носила вся молодь, тодішньої популярності цієї речі можуть і сьогодні позаздрити багато брендів. Дональду прийшла проста, але геніальна на той момент ідея, яка сьогодні здається такою звичною: розмістити джинси в одному магазині, в якому завжди будуть у наявності всі моделі та розміри.

Тони джинсів та музика

Дональд відкриває перший магазин із дружиною Доріс у Сан-Франциско. У магазині PAD продавали джинси Levi's та платівки, щоб залучити клієнтів. Але, на подив Фішерів, цього було недостатньо для успішного продажу. Тоді Дональд розмістив рекламу, в якій пропонувалося вибрати одяг із «чотирьох тонн джинсів за дуже низькими цінами». Реклама спрацювала, і магазин отримав колосальний прибуток лише за кілька днів.

Конфлікт поколінь

Доріс запропонувала змінити назву магазину на «Generation Gap», що означало «Конфлікт Поколінь». Наприкінці 60-х — на початку 70-х відмінними рисами молоді були високе споживання, виклик засадам і нормам суспільства; саме це хотіла підкреслити місіс Фішер за допомогою нової назви. Але для простоти вирішили скоротити ім'я магазину до «Gap».

Завдяки Gap ми знаємо джинси не як робочий одяг, бо як модний елемент у гардеробі більшості жителів Землі. Прості білі футболки стали ще одним ключем до успіху бренду, і лише через рік існування було відкрито другий магазин, а обороти перевищили 2 мільйони доларів США.

Популярність одягу Gap зростала не по днях, а щогодини і до 1973 року в Америка розвинулася ціла мережа магазинів, що продають фірмові речі Levi's, а через 3 роки в цих магазинах з'явилися речі інших брендів.

Новий Gap

У 80-х джинси швидко втрачають свою популярність, і Gap потрібно було шукати нові шляхи для свого розвитку. Крім того, з кінця 70-х Gap і Levi's мали постійні розбіжності, а в 1991 році популярний джинсовий бренд перестав продаватися в магазинах Gap.

Дональд запросив Мілларда Дрекслера до своєї компанії, якого по праву вважали «гуру рітейлу». Міллард залишив у магазинах Gap тільки продукцію Gap, позбавившись інших брендів. З'явився власний відділ розробки та дизайну одягу, який сподобається не лише молоді, а й активним дорослим людям.

Головною вимогою «гуру рітейлу» було спрощення всього від інтер'єру магазинів до зовнішнього вигляду речей. Натуральні тканини замінили синтетику, гарні полиці з акуратними стопками замінили вішалки, а замість кількох відтінків однієї моделі сорочки стали пропонуватися двадцять. Так з'явився Gap, який ми знаємо: самостійний бренд для тих, хто почувається молодим.

Banana Republic, Old Navy, злети та падіння

Колись популярний одяг у стилі сафарі від Banana Republic (підрозділ Gap) вийшов із моди, і в 1987 році бренд став пропонувати речі для цілком заможних людей. А 90-ті були багаті на події: запуск ліній для немовлят, для дітей, поява Old Navy, поява онлайн-магазину і багаторазовий приріст прибутку. Була запущена і за кілька років закрита взуттєва лінія Old Navy.

До початку 21 століття Міллард Дрекслер встиг зробити з Gap бренд зі світовим ім'ям та безліччю магазинів у багатьох країнах. Але після 2000 року компанія взяла курс на тінейджерів, пропонуючи речі у стилі вузьких штанів з ультранизькою талією та коротких топів. Платоспроможних шанувальників у віці 20-30 років замінили підлітки і компанія почала зазнавати збитків протягом майже трьох років. Дрекслер намагався виправити положення, але нічого не вийшло, і в 2002 році його місце зайняв Пол Пресслер відомий розвитком парків Disney.

Преслер довіряв цифрам і проводив ретельний аналіз продажів у кожному магазині, щоб пропонувати покупцям найбільш підходящі речі. Він зробив помітну різницю між трьома лініями: бюджетна Old Navy, середня Gap та дорога Banana Republic. для жінок старше 35 років Пол запропонував створити лінію Forth&Towne.

Сьогоднішнє становище бренду Gap можна назвати середнім, як у фінансових питаннях, так і популярності. Але наявність майже чотирьох тисяч магазинів у мережі цієї корпорації говорить сама за себе: ще довгий час ми із задоволенням носитимемо якісні доступні речі зі США!