7 способів використання гасу в побуті

Гас – прозора або жовтувата рідина, яку отримують в результаті перегонки нафти. Низька леткість дозволяє застосовувати цю речовину для різних цілей – в якості палива та мастильного матеріалу для техніки, одного з видів сировини для отримання мономерів та полімерів, пального для приладів освітлення, розчинника у промисловості та побуті.

Застосування цієї хімсировини в побуті не обмежується тільки паливом для гасових ламп. На сьогоднішній день ця рідина використовується для вирішення багатьох завдань, про які йдеться нижче, а вигідно купити якісний гас (керосин) ви можете в компанії ХІМЕКО.

Боротьба з клопами

На відміну від спеціалізованих інсектицидів гас знищує дорослих комах, личинок та яйця практично миттєво. Обробляють не тільки підлогу, меблі, а й щілини, важкодоступні місця, плінтуси.

У чистому вигляді рідина не використовується - готуються емульсії з етиловим спиртом, господарським милом або скипидаром (1:1, 5:4 та 7, 5:2 відповідно) з додаванням нафталіну. Також можна підготувати настойку з додаванням тютюнового пилу (наполягають не менше 24 годин).

Паливо для освітлювальних приладів

Звичайно, знайти сьогодні в квартирі або приватному будинку гасову лампу, що використовується практично неможливо, але для віддалених сіл і селищ, дачних будинків з відсутністю підведеної електрики горючу суміш можна застосовувати для ламп, примусів, гасах, керогазах. Нерідко застосовується для гасових ламп при документальних чи кінозйомках.

Знежирення та розчинення різних сумішей та рідин

За допомогою гасу можна знежирити поверхню перед нанесенням герметика або фарбуванням, але слід врахувати, що після висихання може залишатися жирова плівка – краще для цієї мети застосовувати уайт-спірит та аналогічні склади.

Можна розчиняти алкідні та масляні фарби (належить до середньолетких розчинників). При розчиненні лакофарбових складів до необхідної в'язкості додають рідину невеликими порціями, ретельно перемішуючи при цьому.

Обробки садових дерев

Застосування гасу на дачі виправдане при боротьбі зі щитівками та іншими шкідниками. Приготують емульсію з 5 л гарячої води, 400 г господарського мила та 800 г гасу. Далі емульсію розчиняють у 10 л води та обприскують дерева.

Сфери розваг (фаєр-шоу)

Вогняне шоу популярне на весіллях, вечірках, святах. Фаєрщики ковтають, видувають вогонь, застосовують різний реквізит (пої, метеори, стаффи, віяла та ін.). Для фаєр-шоу використовують освітлювальні гаси, рідше інші горючі речовини для отримання необхідного ефекту.

Очищення кузова автомобіля

При їзді по нещодавно асфальтованому дорожньому покриттю автовласник ризикує забруднити лакофарбове покриття кузова бітумними плямами. Для їх видалення можна використовувати спеціальні автомобільні засоби, розчинники (уайт-спірит) або гас.

Рибалка

Використовується як невелика добавка до тіста, на яке ловлять карасів. Достатньо 1-2 краплі на 100 г тіста для підгодовування та подальшого лову риби.

Також можна використовувати горючу суміш для очищення інструментів, як паливо для гасорізів – пристроїв для різання металу. У промисловості важкі освітлювальні гаси (піронафти) застосовують при освітленні вогнебезпечних об'єктів (шахти, котельні), для сигнальних ліхтарів, бакенів, освітлювальних приладів дрібних суден.