Типові помилки при страхуванні житла

Страхування житлової нерухомості та майна, що знаходиться в ньому набуває все більшого значення у зв'язку з частими розмовами у Верховній Раді про обов'язкове страхування приватних будинків та квартир.

Обов'язкове страхування викликає інтерес лише у тих статтях, де розглядається відповідальність мешканця перед третіми особами. Добровільне страхування особистого майна може гарантувати мешканцям квартири отримання грошових виплат при настанні такого роду обставин. Отож не зволікайте, скористайтесь послугою онлайн страховка квартири від страхової компанії ОМЕГА, і будьте спокійні за своє майно! 

Страхувати своє житло та майно в нашій країні поки що необов'язково, але вже має сенс. Інститут житлового страхування поки що недосконалий, і, природно, уникнути помилок при страхуванні досить складно. Правильно застрахувати житло та майно в деяких випадках буває доцільно, але, як кажуть, мало, хто виявив би бажання придбати страховий поліс на випадок пожежі, затоплення або внаслідок ще якогось форс-мажору. Наші співгромадяни, в основному, страхують нерухомість, що купується за іпотечним кредитом. Тут нікуди не дінешся, зобов'язаний виконувати пункти банківського договору. Бо жодна юридична перевірка не гарантує чисту угоду при покупці нерухомості - тільки страхування.

Ризики полягають у тому, що навіть через роки існує можливість втрати права власності на майно в результаті визнаних недійсними попередні угоди купівлі-продажу. Таке може статися, якщо з'являться треті особи, які зберегли якимось чином права на об'єкт, або попередні продавці, які не мають права на підписання договору купівлі-продажу. На жаль, такі випадки трапляються. І якщо страхування майна стало необхідністю, треба застрахуватися грамотно і надійно.

Тому вибір страхової компанії має бути ретельним. Дуже важливо, яка ділова історія компанії-страхувальника, її стаж роботи над ринком надання послуг страхування. Якщо фірма нещодавно працює і штат співробітників невеликий, подумайте, чи треба зв'язуватися з ними.

Обов'язково поцікавтеся, чи Ліцензія має право займатися страховою діяльністю. Поцікавтеся репутацією компанії. Якщо виплати страхувальникам роблять, люди зазвичай про це знають. Важливо звернути увагу на те, як рекламує себе компанія-страховик. Грамотна та масштабна реклама говорить про те, що компанія має кошти (адже реклама в ЗМІ коштує чималих витрат). Отже, якщо страхова компанія вам сподобалася, вас влаштовує сервіс, ставлення працівників до клієнтів – страхуйтесь. У цій статті, спробуємо застерегти від помилок, найбільш поширених при страхуванні нерухомості.

Потрібно зазначити, що навіть якщо і стався страховий випадок, розраховувати на повну компенсацію не варто, тому що 100% виплата передбачена лише у разі повної руйнації будівлі. Отже, сума страхових виплат залежить від обсягу завданих збитків. У кращому разі страхувальник отримає 20% від зазначеної у страховому договорі суми. Звичайно, слід пам'ятати, що для оцінки збитків у страхову компанію необхідно надати документи про вартість житла, меблів та витрат на ремонт.

Також не варто страхувати нерухомість та майно без огляду страхового агента, тому що:

  • у вартість полісу страховик закладе всілякі ризики;
  • у ньому будуть прописані ризики, які навряд чи з вашою нерухомістю відбудуться, а, наприклад, пограбування чи пожежа в документі не будуть враховані.

Тому варіант – прийшов у страхову компанію та швиденько отримав поліс на руки краще не використати. Варто звернути увагу і на особливості пільгового державного страхування. Як правило, тарифи у них копійчані, значно нижчі, ніж у приватних страхових компаній, але й виплат від них не діждешся. Тож сині, вже заповнені з одного боку бланки договорів на пільгове страхування житла, краще проігнорувати.

Якщо ви страхуєте нерухоме майно та оздоблювальний ремонт, надайте страховику документи (чеки з магазинів, договір з будівельною бригадою, що виконувала ремонтні роботи), у яких зазначено вартість оздоблювальних матеріалів, вартість виконаних робіт, а також вартість меблювання. Зрозуміло, що у разі страхового випадку, страховики всіма способами спробують знизити суму виплати, але у вас вже буде свого роду імунітет захисту. Також при страхуванні житла, ми часто не надаємо значення тому, який тип страхового полісу пропонує нам страховик. І такий страховий продукт, як готові страхові поліси, готові купити швиденько. Не варто цього робити, вони хоч і здаються вам простим і зручним варіантом, але на практиці при настанні страхового випадку типовий поліс не покриває збитків. Зрозуміло, страхові компанії усілякими способами намагаються убезпечити себе від фінансових втрат.