Як доглядати за металокерамічними коронками

Коронки та мостоподібні конструкції часто використовуються для відновлення зубного ряду. Вони допомагають повернути посмішці естетичний вигляд та відновити жувальну функцію зубів. Проте не всі знають, як доглядати за коронками, щоб вони прослужили тривалий час.

Ви плануєте встановити металокерамічні коронки? Розумне рішення, особливо якщо ви скористаєтесь послугами стоматологічної клініки Amel Dental Clinic (м. Дніпро), яка, до речі ввійшла до TOП-200 кращих стоматологічних клінік світу.

Тепер ваш рот у повному порядку, і щоб це відчуття не залишало якомога довше, скористайтеся порадами фахівців щодо правильного догляду за незнімними протезами.

Навіщо потрібний догляд за коронками?

Багато пацієнтів задаються цим питанням. Штучні зуби не схильні до розвитку карієсу. Але це зовсім не означає, що вони не потребують особливої ​​уваги з боку свого власника. На поверхні коронок також накопичується зубний наліт. Він стає джерелом неприємного запаху та провокує поширення бактерій на слизовій оболонці ясен. Це неминуче призводить до ураження власних зубів та появи на них ознак карієсу.

Відкладення зубного нальоту, які накопичуються в області ясен, здаються невинними лише на перший погляд. Поступово на місці утворюється зубний камінь, який провокує виникнення безлічі проблем з яснами. Зокрема запалення м'яких тканин.

Як доглядати?

Щоб металокерамічні коронки прослужили вам якнайдовше, дотримуйтесь елементарних правил догляду. Надзвичайно важливо регулярно чистити зуби, причому повторювати процедуру слід не менше двох разів протягом дня. Для чищення важливо використовувати пасту з низьким вмістом абразивних частинок, щоб уникнути пошкодження поверхні протезів. Склад пасти не повинен бути надто агресивним, інакше пошкодження м'яких тканин не уникнути.

Приділяйте особливу увагу міжзубним проміжкам, оскільки саме у них накопичуються забруднення та залишки їжі. Аналогічна ситуація складається із простором, розташованим під навісними коронками мостовидного протезу. Важкодоступні ділянки обробляють за допомогою спеціальних йоржиків та зубної нитки. Важливо звільнити міжзубний простір від залишків їжі та інших забруднень.

Стоматологи рекомендують придбати власний іригатор. Цей апарат ефективно бореться із забрудненнями коронок, навіть у важкодоступних ділянках. Він допоможе підтримувати ротову порожнину в належному стані, не докладаючи для цього надмірних зусиль.

Додаткові рекомендації

Тримайте під контролем стики між власними зубами та коронками. Ці місця потрапляють у своєрідну зону ризику, з якої починається більшість проблем. Постарайтеся відмовитися від вживання занадто жорсткої їжі: льодяників, сухарів, горіхів. З цими продуктами слід дотримуватись граничної обережності власникам не тільки штучних, а й натуральних зубів.

Певну небезпеку таять у собі температурні перепади. Намагайтеся не допускати ситуацій, коли ви по черзі вживаєте дуже гарячі, а потім дуже холодні продукти. Такі експерименти згубні для коронок та власних зубів.

На особливу увагу заслуговують принципи догляду за м'якими тканинами порожнини рота. Десни повинні залишатися у здоровому стані. Якщо ви помічаєте появу ознак запальних процесів, виділення та інші неприємні моменти, негайно зверніться до стоматолога за консультацією. Крім того, не забувайте чистити язик. Його поверхня стає сприятливим середовищем для поширення бактерій та мікроорганізмів.

Ваші зубні коронки прослужать максимально довго, якщо ви дотримуватиметеся елементарних правил гігієни порожнини рота і регулярно відвідуватимемо стоматолога з метою профілактичного огляду.

Коли потрібна допомога?

У деяких випадках до стоматолога доводиться звертатися екстрено. Це стосується ситуацій, коли коронка стає рухливою, а в роті з'явився неприємний смак або запах. Також не можна залишати поза увагою професіонала ознаки запалення ясен.

Якщо коронка починає заважати сусіднім зубам, її також бажано показати стоматологу. Поява болю, дискомфорту та інших неприємних відчуттів – усі ці ситуації заслуговують на увагу досвідченого стоматолога.