Тет де Муан — особливості сиру, його історія та смакові характеристики

Історія появи сиру Тет де Муан: до чого тут монахи? Смакові й ароматичні характеристики представленого сирного делікатесу/

Тет де Муан — особливості сиру, його історія та смакові характеристики

61c05f5325ec5.jpg

Тет де Муан — сир, який має доволі цікаву історію. Його ще називають сиром швейцарських монахів. Якщо говорити про назву цього сиру, то дослівно вона означає «голова монаха». Сир Тет де Муан виготовляли монахи, котрі належали до абатства Белелей у кантоні Берн. Згаданий сорт сиру цікавий не лише своєю історією, а й традицією подачі. Його не нарізають, а зішкрібають. Зараз цей сир вважається справді рідкісним делікатесом, оскільки виготовляють його менш ніж на 10 сироварнях в області Поррантрюї.

Детальніше про історію сиру

Історія цього продукту справді вражає. Такий сир монахи почали виготовляти понад 8 століть тому. Згідно з документальними джерелами, котрі датуються далеким 1292 роком, власники худоби розраховувалися з власниками ферм цим сиром як податком. Якщо такий продукт вважався мало не валютою того часу, можна лише уявити те, наскільки високо він цінувався.

До речі, свою нинішню назву сир отримав внаслідок доволі сумної історії, пов’язаної з французькою революцією. Коли солдати революції вигнали з абатства монахів, то у великих підвалах побачили склади цього сиру. Спосіб його подачі шляхом зішкрібання нагадав їм те, як монахи зістригають тонзуру. Ось так назва сиру з’явилася через багато століть після винайдення його рецептури, а придумали її ті, хто загарбав абатство разом зі складами, вигнавши його власників.

А тепер варто детальніше проаналізувати смакові й ароматичні характеристики цього вишуканого сиру.

Смакові й ароматичні особливості сиру Тет де Муан

Цей сир має сертифікат про достовірність походження, який він отримав у 2001 році. Якщо говорити про його вагу, то середня голівка циліндричної форми важить 850 г, але іноді зустрічаються голівки, котрі досягають 2.5 кг.

Дуже добре пасує цей сир до білого сухого вина — особливо в тому випадку, коли дотримані наступні умови:

  • Витримка не менша, ніж 2.5 місяці;
  • Зберігається продукт на полицях з натуральної хвої.

Цікавим є той факт, що в 1982 році було винайдено знаряддя, призначене саме для нарізки цього сиру. Інструмент має назву «жироль». Він являє собою спеціальний ніж, котрий закріплений на осі та обертається. Сир проколюється по центру голівки, а ніж обертається круговими рухами. В результаті з’являються «сирні квіти», котрі виглядають дуже цікаво. До речі, нова хвиля інтересу до цього сиру була викликана винайденням жиролю.

Смак сиру варіюється від ніжно-солодкого до дещо гострого. Його «оксамитова» поверхня має гарний вигляд за умови правильної нарізки. Якщо ж говорити про аромат, то він пряний з квітковими нотками. Поєднання різних смакових відтінків робить Тет де Муан впізнаваним та популярним серед поціновувачів вишуканих сирних делікатесів. А розуміння того, що цей сир тепер виготовляється лише на 8 підприємствах у світі, посилює інтерес до нього зі сторони гурманів.</p

Тож саме непроста й трагічна історія, унікальний спосіб подачі та навіть спеціальний інструмент для нарізки зробили цей сир справжньою легендою!