Фактори, що впливають на термін служби надувного човна

В даний час надувні човни досить поширені у повсякденному житті, наприклад, для водних видів спорту, риболовлі, плавання тощо.

Коли справа доходить до вибору надувного човна, майбутній власник прагне отримати виріб високої якості, який прослужить довгі роки. Саме такими виробами можна вважати лодки Колибри, що пропонуються магазином 5Шоп.

Якщо запитати постачальника, який термін служби надувного човна, то, ймовірно,  відповідь буде 10-15 років. Але тільки при правильному використанні та догляді він прослужить так довго.

Давайте докладніше розглянемо важливі фактори, які можуть вплинути на термін служби надувного човна. Такими є:

  • Використовуваний матеріал (ПВХ, гіпалон, нітрилон)
  • Склеєні вручну шви порівняно з машинним зварюванням
  • Як часто і як довго надувний човен піддавався впливу ультрафіолетових променів
  • Як зберігається човен, коли не використовується

Як різні матеріали впливають на термін служби надувного човна

Всім відомо, що різні матеріали бувають різної якості та за різною ціною. Два основних матеріали, що використовуються для виготовлення надувних човнів, – це ПВХ та гіпалон. Основні матеріали надувних човнів різні і використовуваний клей також відрізняється, так як певний тип матеріалу може бути приклеєний тільки за допомогою певного типу клею.

ПВХ-матеріал та клей, що використовується для приклеювання ПВХ-тканини, дуже чутливі до УФ-променів. Це означає, що необхідно приділяти увагу УФ-захисту, якщо човен з ПВХ, інакше він втратить еластичність та блиск під УФ-випромінюванням.

А матеріал Hypalon зовсім не схильний до впливу ультрафіолетових променів, його специфічний клей також не такий чутливий до ультрафіолетових променів, як клей ПВХ. Таким чином, можна сказати, що човен Hypalon має більш тривалий термін служби, ніж човен з ПВХ.

Як використання впливає на термін служби надувного човна

Є два різні процеси, які можна використовувати для з'єднання двох шматків гумового матеріалу: Це зварювання та склейка.

  • Склейка. Процес склеювання полягає в нанесенні клею на гумові деталі вручну та склеюванні їх разом для створення хімічно індукованого зв'язку.
  • Зварювання. У процесі зварювання використовується зварювальний апарат для плавлення матеріалу та з'єднання двох частин разом.
  • Термозварний шов – це міцне з'єднання з допуском на високий тиск. Це означає, що зварювання може тривати нескінченно. Але клейовий шов виходить міцним лише тоді, коли клей не виходить із ладу. Через деякий час клей втомиться і відпаде, тому потрібно використовувати найкращий клей і правильно доглядати човен, щоб продовжити термін його служби.

Для двох вищезгаданих матеріалів надувних човнів Hypalon можна лише приклеювати. ПВХ можна клеїти або зварювати, тому матеріал ПВХ більш поширений і є дуже доступним варіантом.

Що можна зробити, щоб продовжити термін служби надувного човна

Термін служби надувного човна залежатиме від того, як ним користуються і як його доглядають. Ось кілька корисних порад щодо правильного догляду за надувним човном:

  • Мийте човен після використання, особливо після використання у солоній воді.
  • Не використовуйте хімічні засоби для надувних матеріалів, вони можуть бути шкідливими, використовуйте м'який засіб для чищення або спеціальний очисник для надувних човнів.
  • Регулярно обробляйте матеріал УФ-стійким спреєм, рекомендується наносити його кожні 30-45 днів.
  • Накрийте човен тканиною, щоб захистити його від прямих сонячних променів, коли він залишається у воді.
  • Перед зберіганням повністю просушіть човен, щоб запобігти утворенню цвілі.
  • Зберігайте надувний човен у сухому та добре вентильованому місці, захищеному від прямих сонячних променів.
  • Слідкуйте за тим, як складати надувний човен, будьте обережні, щоб не пошкодити повітряні клапани.