Паливороздавальні колонки: конструкція та основні типи

При заправці транспортних засобів незалежно від їх типу та модифікації, будь-якій АЗС чи іншому підприємству (за наявності автономної станції) потрібно організувати облік споживаного палива. Для цієї мети використовуються спеціальні системи у вигляді паливороздавальних колонок (ПРК) — пристрої, що забезпечують можливість заправки та обліку пального. Враховуючи особливе значення таких комплексів на будь-якій АЗС, варто докладніше ознайомитись з їх конструктивними особливостями та роботою.

Конструкція та принцип роботи ПРК

Важливо розуміти, що паливороздавальна колонка - складний комплекс, до складу якого входять різні вузли та механізми, злагоджена робота яких забезпечує можливість заправки паливом. Незалежно від конструкційного виконання принцип роботи ПРК полягає в тому, що після натискання на курок заправного пістолета, автоматично активується насос, який під тиском подає паливо з резервуара в бак автомобіля.

Для розуміння процесу функціонування пристрою, а також всієї складності розглянемо його основні компоненти:

  1. Приймальний клапан (зворотний клапан). Потрібний для того, щоб після закінчення процесу заправки паливо не зливалося назад у резервуар. Це дозволяє виключати ризик виникнення сухого ходу, а також потрапляння в бак повітря.
  2. Фільтр. Призначений для затримки забруднень та інших механічних частинок, захищаючи цим двигун автомобіля від підвищеного зносу.
  3. Мотор. Встановлюється на деяких АЗС для того, щоб привести в дію насос через передачу. У роздавальних колонках з напірним типом моноблок та двигун відсутні.
  4. Газовідділювач . Виконаний у вигляді фільтра, за допомогою якого під час заправки затримуються бульбашки повітря та інших газів, виключаючи тим самим заповітря простору та некоректний облік палива, що заправляється.
  5. Насос. Забезпечує відкачування палива із резервуару. Може мати як пасову передачу, так і бути виконаним у вигляді занурювального агрегату.
  6. Вимірювач обсягу . Призначений для виміру об'єму рідини, що проходить через нього, завдяки чому за допомогою генератора імпульсів забезпечується фіксація відпущеного палива, а також розрахунок кількості залишку.
  7. Електромагнітний клапан подвійної дії. Спеціальний пристрій, який уповільнює подачу палива на початку в кінці заправки, забезпечуючи тим самим безпеку та точніший облік.

Крім вищевикладеного, у конструкцію паливороздавальної колонки входять також кнопки управління ПРК, пульт дистанційного керування, заправний пістолет, модуль індикації та табло.

Основні типи паливороздавальних колонок

По виконанню роздавальні колонки діляться на 2 великі категорії, які відрізняються за конструкцією та функціональними можливостями. З широким асортиментом таких ПРК можна ознайомитись, перейшовши за посиланням https://www.benza.ua/products/avtomaticeskie-kolonki, де представлені різні моделі. Усі пристрої такого типу поділяються на такі види:

  1. Одинарні колонки. Призначені для обслуговування тільки одного споживача, яким може бути транспортний засіб або заправна ємність будь-якого пристрою. З переваг виділяють зручність, просте обслуговування та вартість.
  2. Подвійні колонки. Така заправна колонка дає можливість обслуговувати одночасно 2 автомобілі, тому найчастіше встановлюється на АЗС з великою прохідністю.

Враховуючи важливе значення паливороздавальної колонки, важливо купувати такі пристрої, будучи впевненим у високій якості виконання, тому віддавати перевагу слід лише моделям перевірених виробників.