Що потрібно знати про одноразові шприци

У клінічній практиці, а іноді і у домашніх умовах при захворюваннях, потребують введення частих ін'єкцій, неможливо оцінити велике значення одноразових шприців. Але чи ви коли-небудь замислювалися про те, як вони з'явилися, яких бувають видів і в яких сферах застосовуються?

З цієї статті ви дізнаєтеся багато нової та корисної інформації про одноразові шприци, а в інтернет-магазині eaglepharm.kiev.ua зможете вигідно придбати найвищоі якості одноразові шприци, а також інші товари медичного призначення. 

Німецькою мовою слово «шприц» має значення «бризкати». Всі ми багато разів бачили цей багатофункціональний інструмент: він схожий на циліндричний конус, на якому розташовується голка, а з нижньої частини знаходиться шток з поршнем. Шприц призначений не тільки для введення ін'єкцій та лікарських препаратів, але й для взяття діагностичних зразків, а також витягування патологічного вмісту з порожнин тіла.

У минулому столітті шприци зі скляними циліндрами та частинами із хромованого металу користувалися широким попитом. Однак пізніше були випущені шприци одноразового застосування із пластмасовим корпусом.

Хто створив одноразовий шприц?

Відомий у всьому світі ветеринар і фармацевт із Нової Зеландії Колін Мердок став винахідником одноразових шприців. Ідея створення одноразового шприца прийшла до Мердока несподівано, коли він був у літаку. Це був 1956 рік, і через кілька місяців він запатентував свій винахід у Новій Зеландії.

Спочатку головним завданням одноразового шприца було спрощення процедури тваринної вакцинації: препарат запаювався в шприц заздалегідь. Однак незабаром Колін Мердок почав активно впроваджувати свою інновацію в медицину для того, щоб максимально знизити ризик передачі вірусу від людини до людини.

Протягом наступних кількох років талановитий фармацевт займався удосконаленням одноразових шприців, створюючи покращені моделі. А 1970 року він запатентував такі шприци по всіх країнах світу. Це стало справжнім медичним проривом, оскільки завдяки шприцям одноразового застосування було врятовано величезну кількість людей від різних хвороб, ризик зараження через кров практично знижений до нуля.

Класифікація одноразових шприців

На сьогоднішній день всі одноразові шприци поділяються на двокомпонентні та трикомпонентні. Відмінності є в їх конструкції та будові.

Двокомпонентні шприци, що складаються з циліндричного конуса та поршня, виготовляються із поліпропілену. Важливо відзначити, що такі шприци вже кілька років не застосовують у багатьох країнах з розвиненою медициною. Справа у їхньому недоліку, який полягає у сильних відчуттях болю від ін'єкції, що може відштовхнути від медичних процедур багатьох людей.

Але вони мають і важливу перевагу: низька ціна, доступна кожному. Тому задля економії біль можна перетерпіти, до того ж наука не стоїть на місці, і вже виробляються спеціальні голки, що зменшують болючі відчуття. Сфера їх використання велика: від запровадження лікарських засобів до взяття аналізів.

Трикомпонентні шприци мають три частини: поршень, ущільнювач і циліндр. Поршень та циліндр виготовляються з поліпропілену, як і двокомпонентні шприци, а ущільнювач виготовляється з різних матеріалів. Але зручнішим для застосування є гума.

Завдяки ущільнювачу рух поршня відбувається м'якше, внаслідок чого ін'єкція стає практично безболісною. Але найголовніша перевага трикомпонентних шприців полягає в тому, що вони не відривають частинок поліпропілену з внутрішніх стінок циліндра, а отже, виключається потрапляння цих частинок у кров або тканини.

Об'єм шприца

Вибір шприца за обсягом повинен відповідати дозі препарату, що вводиться.

  • Шприци з малим обсягом (до 1 мл) використовуються у сферах, де є потреба у максимально точному дозуванні.
  • Стандартний розмір шприца (до 22 мл) розрахований більшість терапевтичних ін'єкційних процедур.
  • Шприци з великим обсягом (до 100 мл) служать для відведення рідин, промивання, вливання живильних розчинів тощо.