Як замінити ТЕН в пральній машині: поради від спеціалістів

Поломку пральної машини можна назвати найбільшою проблемою у сфері забезпечення побуту людини. Білизна переться досить часто, і як це робити вручну багато хто вже забув. Поряд з іншими можливими несправностями, найчастіше виходить з ладу нагрівальний елемент - ТЕН. Передусім, цим несправностям сприяє якість води та склад пральних порошків. З часом на поверхню трубки нагрівача налипає вапняний наліт, який утворює товсту, кам'яну кірку, що перешкоджає проходженню тепла до води і, як наслідок, викликає перегрівання та перегорання нагрівальної спіралі.

Іншою причиною поломок може стати електрохімічна корозія трубки ТЕНу через високий рівень концентрації аніонів та іонів, які проходять через водонагрівач. Втрата герметичності трубки з нагрівальною спіраллю веде до короткого замикання та виходу з ладу. Також, на довговічність елемента впливає і метал трубки. Бажано, щоб вона була з нержавіючої сталі Важлива також надійність заземлення корпусу пральної машинки.

Поломка ТЕНу також серед основних причин того, що в пральній машинці не нагрівається вода. За бажання, наявності вільного часу та професійних інструментів цю деталь можна спробувати замінити самостійно. Однак надійніше і швидше просто звернутися за допомогою до спеціалізованого сервісу, який швидко та якісно, з наданням відповідних гарантій, проведе ремонт пральної машини на дому.

У цьому випадку користувачу не потрібно нести відповідальність за ті помилки, які він зможе допустити у разі самостійного ремонту. До того ж замовнику ремонта обов'язково буде надано гарантійний талон, який застрахує клієнта від непередбачуваних витрат.

Для того, щоб визначити, що в пральній машинці зламалася саме нагрівальна трубка, треба в процесі функціонування техніки вивчити симптоми її роботи:

  • вода перестала нагріватись;
  • одяг погано переться, на ньому залишаються сліди від порошку;
  • якщо при пранні не використовуються кондиціонери для білизни, то виникає затхлий запах;
  • світиться відповідний індикатор, а на дисплеї пральної машинки з'являється код помилки;
  • в процесі прання програма починається і не завершується.

Коли Ви помітили один або відразу декілька з перерахованих вище симптомів, наша порада - обов'язково перевірте роботу трубчастого електронагрівача. У такому разі можливо виникне необхідність у заміні ТЕНа на пральній машині. Точно про це можна стверджувати лише після проведення комплексної діагностики побутової техніки.

Замикання в мережі чи стрибок напруги також можуть негативно позначитися на функціонуванні техніки для прання. Обов’язкова заміна ТЕНу у пральній машині повинна проводитись у тому випадку, якщо агрегат б'ється струмом або під час його роботи вибиває пробки.

У деяких випадках причиною збоїв у роботі є накип. Він може збиратись у великій кількості на нагрівальному елементі, що негативно впливає на процес віддачі тепла. В результаті такої роботи ТЕН з часом перегорає та підлягає заміні. Щоб суттєво збільшити терміни служби пральної машинки, рекомендуємо регулярно проводити чищення від накипу, не рідше одного разу на 6 - 9 місяців.

Також на якісну роботу агрегата впливає зношування термодатчика. Такий датчик розташований усередині тена. Якщо він вийшов з ладу, то заміна всього ТЕНа пральної машинки не обов'язкова. Достатньо поміняти сам термодатчик.

У зв’язку із тривалими строками експлуатації трубчастий нагрівач також може зламатися, навіть за умов дотримання усіх правил експлуатації.