Принцип роботи, види і особливості вибору гайковертів

Постійна робота з різними кріпленнями помітно прискорюється та спрощується, якщо під рукою є спеціальні інструменти. Одним із них є гайковерт, основне призначення якого – робота з різьбовими з'єднаннями.

Цей інструмент є незамінним в арсеналі автомеханіків, активно використовується на будівельних об'єктах, у побуті, скрізь, де необхідно працювати з гайками та болтами. А в інтернет-магазині https://technoforce.com.ua/gajkoverty-elektricheskie/ ви зможете вигідно купити потрібну модель цього та іншого якісного промислового інструменту від відомих виробників. 

У чому відмінність гайковертів від шуруповертів?

Як відомо, шуруповерти створені спеціально для роботи з кріпленнями. За наявності перехідників вони без проблем працюють у парі з торцевою гайковою головкою.

Однак цей інструмент призначений для дрібних робіт, тоді як гайковерт вважається інструментом для професіоналів.

Принцип роботи гайковерта

Хвостовик з гайковою головкою рухається двигуном через редуктор, які встановлені всередині корпусу гайковерта.
На універсальних моделях реверсивний хід активується перемикачем на корпусі.

Живлення інструменту може здійснюватись від побутової електромережі або акумулятора. Пневматичні варіанти використовують енергію стисненого повітря, а гідравлічні – енергію рідини під тиском.

Види гайковертів

Сучасні варіанти цього інструменту поділяються на:

  • Неударний (обертальний) — більш дешевий варіант, що підходить для побутового використання.
  • Ударний (ударно-обертальний) гайковерт. Переважно використовується у професійній діяльності. Обертальний рух торцевої головки перетворюється на обертальні ривки за рахунок спеціального ударного механізму. Такий інструмент має іншу назву – імпульсний гайковерт. Примітний тим, що при невеликій потужності має величезний крутний момент.

За типом приводу розрізняють наступні види:

Ручний

Інструмент або "м'ясорубка", він же механічний гайковерт, що вивертає гайки зусиллям оператора. Як правило, є циліндром з понижувальним редуктором всередині, називають його підсилювач крутного моменту (мультиплікатор).

З одного боку інструменту знаходиться ручка, при обертанні якої наводиться рух стрижень з головкою, розташований з протилежного боку.

Його конструкція дозволяє примножувати фізичне зусилля на елемент, що відкручується, тим самим полегшуючи працю працівника. Для запобігання провороту інструменту у протилежний бік, він має ніжку – упор. Часто використовується для зриву гайок на колесах автомобілів.

Електричний гайковерт

Інструмент з електроприводом, для якого використовуються стабільні побутові електричні мережі змінного струму. Характеризуються невеликими габаритами та рівнем шуму.

Великий діапазон потужності, крутний момент деяких моделей сягає 6 тис. Нм, що забезпечує високий ККД.
Електричні інструменти мають простий механізм перемикання напрямку обертання головки, регулятор крутного моменту.

Надійність та висока продуктивність дозволяють використовувати такі гайковерти як у побуті, так і на виробничих ділянках, у автомобілебудуванні, у виробництві важкого обладнання. За рахунок величезної кількості перехідників, цей інструмент заслуговує на звання універсального.

Акумуляторний гайковерт

Основна перевага – повна автономність за рахунок знімного акумулятора. Підходить як для побутового використання, так і професіоналів. Здатний впоратися з гайками, покритими шаром іржі.

Мають регулятор крутного моменту (може досягати 500 Нм) та перемикач напряму обертання. Популярними є ударні моделі, частота ударів яких сягає 3 тис. за хвилину.

Акумуляторні варіанти часто мають безщітковий двигун, що значно продовжує їх термін експлуатації.

Пневматичний гайковерт

Популярний інструмент в автомайстернях. Має металевий корпус із системою підключення шланга компресора.
Подача повітря регулюється спеціальним гвинтом. Через відсутність двигуна має невелику вагу.

Реверсивний механізм дозволяє швидко змінити напрямок обертання торцевої головки.

Гідравлічний гайковерт

Головна особливість – можливість контролювати крутний момент. Функцію двигуна виконує гідронасос із розподільником. Усі механізми пов'язані швидкороз'ємними муфтами та рукавами високого тиску. Здатний розвивати крутний момент понад 10 тис. Нм.

Використовується там, де потрібне величезне зусилля під час закручування або відкручування гайок. Гідравлічний інструмент ділиться на торцевий та касетний.Торцеві моделі використовують у звичайній роботі з відкручування багатогранних кріпильних елементів.