Як виконати ремонт холодильників, які не включаються

Користувач у деяких випадках може виконати ремонт холодильників самостійно. Але тільки якщо причина найпростіша. Не потребує заміни технічно складних компонентів. В інших випадках варто звертатися до майстра.

Як і багато побутових приладів, холодильник може пропрацювати довго. Довгі роки тішити власника, виконуючи всі покладені на нього завдання. Але відразу після чергової розморозки пристрою без функції No Frost він може просто не включитися. Чи можна виконати ремонт холодильників з такою неполадкою самостійно?

Чому холодильник не вмикається?

Рефрижератор може не включатися з різних причин:

  • через раптовий стрибок напруги в мережі;
  • пошкоджений кабель живлення;
  • западає, заїдає, або коротить кнопка живлення;
  • вийшов з ладу терморегулятор;
  • зламався компресор;
  • спускове реле не функціонує.

Хоч би яка була причина, вона може виникнути зі старим обладнанням. Неправильна експлуатація та ігнорування рекомендацій виробника з часом можуть призвести до поломки.

Чи можна виконати ремонт холодильників самостійно?

Не завжди пристрій не вмикається через пошкодження важливих для його функціонування вузлів. Можливо, причина вкрай проста та усунути її можна самостійно. Так чи інакше, потрібно провести діагностику, виявити причину, та спробувати її усунути.

Насамперед перевірити напругу. Через раптовий стрибок електрики в автоматі вибило пробки. У цьому випадку при спробі змусити працювати свідомо справне обладнання від цієї ж розетки воно так само не функціонуватиме.

Також потрібно оглянути мережевий провід та вилку. Якщо різнокольорові жили оголені, помітні сліди зубів собаки чи кішки, причина неполадки є очевидною. Заміна кабелю дозволить пристрою ще довго працювати без перебоїв.

Нарешті, сама кнопка увімкнення може бути несправною. Наприклад, може западати. Або навіть коротити. Її також можна замінити самостійно.

Якщо після самостійної перевірки жодного з перерахованих симптомів не виявлено, слід звертатися до майстра.

Які неполадки можуть виявити та виправити фахівці?

Досвідчений майстер насамперед перевірить терморегулятор. У нормальних умовах цей компонент пристрою контролює температуру холодильної камери. Несправний він працює некоректно. Не вчасно запускає двигун компресора. Потрібно його замінити.

Другий етап діагностики - розбирання агрегату та перевірка компресора. Якщо при впливі на нього різними приладами стане зрозуміло, що пошкоджений саме цей компонент, його так само потрібно замінити.

Нарешті майстер перевірить пускове реле. Якщо прилад вмикається і вимикається через пару секунд, значить причина неполадки в ньому.

Звертатися до майстра – останній крок. Але не завжди доведеться вести нетранспортабельний холодильник у сервіс. Послугу можуть надати і вдома. Але краще, звісно, не доводити до такого. Робити профілактику, дотримуватися умов експлуатації.