Як сплатити комунальні послуги через Інтернет?

Оплатити комуналку можна різними способами. Вони поділяються на два типи: офлайн і онлайн. Офлайн - це оплата через відділення банку, касу постачальника послуг або керуючої компанії, термінали і банкомати.

Онлайн — це оплата в особистому кабінеті постачальника комунальних послуг або за допомогою онлайн-сервісів банків. Таким способом комуналка у Києві сплачується всього за кілька хвилин. 

Варіанти оплати комунальних послуг в Інтернеті 

Для оплати ЖКП в Інтернеті потрібні наступні дані:  

  • Особистий ідентифікатор платника, номер особового рахунку або абонентський номер. 
  • Платіжні реквізити постачальника послуг або номер розрахункового рахунку.  
  • Постачальник послуг заводить на кожну квартиру ідентифікатор, яким є особовий рахунок, за яким призначає платежі і відстежує оплату. Ідентифікатор прив'язаний до прізвища власника або платника за ЖКП.  

Платіжні реквізити — це ідентифікатор постачальника, номер, за яким платник може знайти постачальника і заплатити саме йому. Всі реквізити оплати є в квитанції. Оберіть постачальника послуги та заповніть дані, які вимагає система. Якщо не знайшли постачальника у списку, клікніть на “Оплата послуг по ІПН” і введіть номер. Повністю вказуйте дані, пишіть свої ПІБ та адресу, призначення платежу, введіть номер розрахункового рахунку та ІПН Постачальника. 

Послуги деяких постачальників можна оплачувати за QR-кодом на квитанції через Мобільний додаток. Буде оплата з комісією або без — залежить від умов у договорі між банком і постачальником ЖКП. 

Переваги користування системою Easypay 

Переваги Easypay: 

  • Інтернет-сервіс Easypay.ua дозволяє оплачувати будь-які комунальні платежі з мінімальною комісією 
  • Швидкий доступ до системи оплати 
  • Гроші потрапляють на рахунок компанії у лічені хвилини 
  • Можливість створення періодичних та автоматичних платежів 

Оплата через інтернет-банкінг 

Рахунок по карті кожного банку можна поповнити через термінали iBox. Але є недолік для пенсіонерів: оплачувати комуналку за допомогою інтернет-банкінгу можна через додаток, встановлений на смартфон, або власний кабінет банку.  

Деякі з нових банків на сьогоднішній день уклали договори не з усіма комунальними підприємствами. Тому якщо вашого одержувача коштів за комуналку не опиниться в списку партнерів, оплатити потрібну суму можна, ввівши реквізити вручну, але контролювати рух коштів по рахунку і відстежувати розмір боргу онлайн буде неможливо.  

Ще один недолік: квитанція про оплату приходить в PDF-форматі на електронну пошту платника. І незважаючи на те що там є печатка і підпис банку, такий електронний документ багатьох бентежить, адже для того щоб пред'явити його перевіряючим службам, доведеться попередньо шукати, де роздрукувати квитанцію.