Розетки і вимикачі в сучасному інтер'єрі

Коли йдеться про розетки або вимикачі, то відразу виникають асоціації з білими простими пластмасовими виробами квадратних форм. І даремно – дизайнерські ідеї та технічний прогрес не оминули ці пристрої.

Актуальний дизайн розеток та вимикачів

Оскільки сьогодні в інтер'єрах пристрою можуть грати роль оригінального декору, виробники приділяють їхньому дизайну велику увагу. Можна вибрати виріб, відштовхуючись від кольору та матеріалу. Інтернет-магазин ELEKTROKONYK пропонує широкий асортимент оригінальних і функціональних розеток і вимикачів, а також інших якісних електротоварів відомих виробників. 

Кольорові варіанти

Завдяки широкому асортименту покупці стикаються із проблемою того, як підібрати колір розеток та вимикачів в інтер'єрі. Дизайнери рекомендують при виборі відтінку орієнтуватися на колір шпалер, загальний стиль приміщення:

  • мінімалізм, хай-тек доповнять оригінальні рамки з матового світлого або темного скла або алюмінію сірих, червоних або бірюзових відтінків. Красиво виглядають темні вимикачі в інтер'єрі;
  • на стінах з необробленої цегли в приміщеннях лофт, у кімнатах модерну, ретро будуть доречні розетки з матового скла, металу (мідь, бронза);
  • для класичних інтер'єрів підійдуть декоративні вироби із дорогих матеріалів: латунь, бронза, срібло, позолота;
  • для декорування інтер'єру прованс можна розглянути вироби рожевого кольору;
  • стиль кантрі доповнять предмети із натурального дерева.

Майже у всі інтер'єри впишуться вироби класичного виду нейтральних білих, бежевих відтінків.

Хромовані моделі

Дизайнерські вироби з металу будь-яких форм можна вважати еталоном якості та стилю. Рамки відтінку хром додадуть інтер'єру вишуканості та відмінно впишуться у сучасний дизайн або стиль хай-тек.

Дизайнерські розетки та вимикачі оригінальної форми

Квадратні та прямокутні розетки в інтер'єрі набувають стильного вигляду завдяки дорогим матеріалам: шкіра, дерево, камінь. Вишукано та яскраво виглядають декоративні пристрої круглих або овальних форм, виготовлені з кольорового матового скла.

Вінтажний вигляд мають вимикачі (з поворотними перемикачами), виготовлені з порцеляни, фарбованої кераміки.

Як вибрати розетку та вимикач

Численні характеристики та способи монтажу обов'язково треба враховувати при виборі виробів для певних приміщень під конкретну техніку.

За напругою

Головні параметри, за якими необхідно вибирати пристрій, - Струм і напруга електричних приладів. Раніше практично всі вироби випускалися з розрахунком на струм 6А та напругу 220-230В. І якщо таку розетку використовували для підключення кількох приладів, то нерідко траплялося загоряння та плавлення корпусу. 

У сучасних квартирах кількість побутової техніки значно зросла, та й технічні характеристики приладів змінилися. Тому виробники стали випускати потужніші розетки. Рекомендується встановлювати вироби, розраховані струм 10 або 16А.

За кількістю місць

Іноді буває доцільно в одній точці монтувати розетковий блок. Число посадкових місць може коливатися від двох до чотирьох. Доцільно розміщувати такі моделі біля робочих столів, на стіні за телевізором або у робочій зоні на кухні.

За способом монтування

Вибір способу встановлення розетки визначається не тільки стилем інтер'єру, а залежить насамперед від варіанта монтажу проводки:

  • при монтажі проведення прихованого типу здійснюється установка внутрішньої (прихованої) розетки. При цьому серцевину виробів приховують у стіні, а зверху залишають спеціальну накладку;
  • накладна модель відмінно поєднується із проведенням відкритого типу. Щоб продукт виглядав естетично, виробники випускають розетки різних красивих відтінків мінімалістичного дизайну. Потрібно уважно вибирати місце розташування, щоб ніхто не зачіпав виступаючий корпус.

Якщо виникла потреба установки розетки у плінтуса або підлозі, то застосовується підлоговий монтаж. Встановити висувний пристрій можна у квартирі та приватному будинку. Звичайно, що електропроводку при цьому ховають у підлогу.

Оригінальна ідея – оформити подібну розетку у кухонній стільниці.

По роз'єму

У багатьох країнах використовуються розетки з різними роз'ємами. Відомо близько 15 типів. Природно, що сьогодні при покупці техніки необхідно насамперед звертати увагу на форму вилки (крім експлуатаційних характеристик).

Виробники врахували можливі труднощі і тому у продажу є всілякі перехідники, які вирішують проблему відповідності вилок та роз'ємів.