У США схвалили перші пігулки від COVID-19

Американський регулятор FDA видав дозвіл компанії Pfizer для препарату Paxlovid на екстрене застосування у лікуванні COVID-19 у дорослих та дітей з 12 років. Курс лікування з появою перших симптомів становить п'ять днів. Як показали клінічні дослідження, Paxlovid знижує ризики госпіталізації на 89% і гарантовано захищає від смерті.

Paxlovid є інгібітором ферменту mPRO, який SARS-Cov-2 використовує для реплікації. Результати перспективних клінічних досліджень були представлені в листопаді, а тепер американський регулятор FDA погодив Paxlovid для екстреного використання у людей з 12 років (за умови ваги людини не менше 40 кг). А тим часом на сторінках популярного видання https://intelmag.com ви знайдете багато іншої цікавої інформації про  боротьбу з пандемією, розвиток медицини, енергетики, транспорту, цифрових технологій в Україні та світі.

Препарат Paxlovid застосовується у комбінації з ритонавіром (уповільнює розпад діючої речовини таблеток) протягом п'яти днів з моменту появи у пацієнтів із COVID-19 перших симптомів. Згідно з результатами клінічних досліджень, ризик госпіталізації вдалося знизити на 89%, а смертності на 100%. Важливо наголосити, що препарат тестували на невакцинованих людях з високим ризиком важкої форми COVID-19.

На сьогоднішній день це перші таблетки, розроблені та схвалені проти COVID-19.

"Пероральний препарат - дуже важливий крок у боротьбі з пандемією", - заявила Патриція Каваццоні, директор центру оцінки та досліджень лікарських засобів FDA. Враховуючи, що ліки можна використовувати вдома самостійно, схвалення Paxlovid обіцяє значно скоротити кількість випадків із ускладненнями.

Цього року Pfizer заявила про плани зробити 180 тисяч доз препарату, а до кінця 2022 - приблизно 12 млн доз.

Раніше компанія Merck також представила таблетований препарат молнупіравір для лікування COVID-19. Він знижує ризики госпіталізації та смертності на 50%.

Молнупіравір розроблявся як противірусний засіб проти РНК-вірусів з основним акцентом на грип, пояснюють вчені. Його тестування проти COVID-19 показало, що терапія порушує механізм відтворення генетичного матеріалу вірусу і цим блокує реплікацію.

Merck подала запит на схвалення монупіравіру в FDA раніше Pfizer, проте поки що їх запит ще на стадії узгодження.