Зимові клопоти на дачі

Багато хто вважає, що зима – час відпочинку від дачних робіт. Мало хто їздить у сад у холодну пору року. І навіть ті, хто живуть у приватних будинках, не завжди знають про те, що навіть узимку сад потребує належного догляду.

Інтернет-магазин https://motor-parts.com.ua/zapchasti-na-motobloki/ пропонує по доступній ціні широкий асортимент якісних запчастин для різних марок мотоблоків.

Зимовий день дуже короткий. А встигнути зробити треба дуже багато. Але поговоримо про все по порядку.

У зимові місяці необхідно: 

• струсити сніг із гілок дерев та чагарників, особливо після сильних снігопадів;
• захистити хвойні та листяні дерева та чагарники від перепадів температури;
• у відлигу втоптати сніг навколо стовбурів дерев;
• укрити снігом квітники та альпійські гірки;
• захистити плодові дерева від гризунів;
• провести ранню побілку стовбурів дерев для захисту від сонячних опіків;
• простежити за зберіганням бульбових та цибулинних рослин;
• перевірити, як зберігається у льоху картопля, капуста, дайкон, чорна редька, а також заготовки;
• зробити годівниці для птахів та регулярно підсипати у них корм, щоб захистити сад навесні від шкідників;
• заготовити пагони для щеплення рослин.

Снігопади: користь та шкода

Взимку нерідкі тривалі снігопади. Ось роздолля дітлахів! Можеш і на санках з гірки кататися, і на лижах лісом гуляти. Та й сад надзвичайно гарний у цю пору — все вкрите сніговою ковдрою. Посадки часнику, цибулі, квітів - під товстим шаром снігу, немає необхідності підсипати сніг на квітники та альпійські гірки.

А ось плодовим деревам у саду тим часом загрожує небезпека: їхні гілки можуть легко зламатися під вагою снігу. Тому краще обтрусити його з молодих плодових та хвойних дерев, злегка похитнувши стовбур.

А по великих деревах можна акуратно постукати ціпком. При цьому особливу увагу слід звернути на хвойні: під вагою снігу відгинаються та ламаються гілки у ніжних ялівців, туй та кипарисів. Тому краще подбати про це заздалегідь і стягнути мотузкою крони, а потім укрити нетканим матеріалом. Це нескладне укриття дозволить уникнути ще одного лиха - появи сонячних опіків.

Чим небезпечні мороз та сонце

Досвідчені садівники знають, що плодові дерева можуть підмерзнути і навіть загинути не тільки в суворі, а й у порівняно м'які зими. І ступінь їх ушкодження пов'язана не лише з сортовими особливостями, але й з тривалістю та інтенсивністю відлиг, що характерні для сучасних зим.

У цей час нерідкі сонячні опіки на плодових деревах. З'являються вони у вигляді світлої смуги на корі молодих дерев та тонких гілках.

Уникнути опіків можна, захистивши молоді дерева від прямого сонячного проміння. Для цього застосовують підгортання снігом, обв'язку стовбурів різними матеріалами, а також побілку. Для обв'язування необхідно використовувати матеріал білих або світлих тонів.

Побілку краще робити в сонячний день і стежити за тим, щоб розчин крейди або вапна добре просох на стовбурі, а не замерз, що може пошкодити клітини кори. При цьому не можна занадто захоплюватися побілкою, оскільки вона негативно позначається на життєдіяльності рослин, особливо в садах з перезволоженням. А для дерев, розташованих на північних схилах, білка взагалі недоцільна.

При сильних морозах на корі та деревині плодових дерев з'являються так звані морозобоїни – глибокі поздовжні тріщини. Особливо це трапляється після сирої осені. На перезволожених ділянках пошкоджених дерев зазвичай більше. Морозобоїни бувають досить широкі та довгі, можуть тягнутися по всьому штамбу. Помічено, що вони виникають, як не дивно, на осінніх та зимових сортах яблунь частіше, ніж на літніх. Спостерігалися випадки, коли під вагою врожаю влітку та восени саме по цих тріщинах дерево розламувалося. Тому у разі появи уражену ділянку дерева треба замазати садовим варом, та був обв'язати нетканим матеріалом.

Слід звернути увагу на можливе зледеніння кори плодових дерев. Крижана кірка утворюється частіше в середині або в кінці зими, коли після сильних відлиг настає різке похолодання і сніг, що підтанув, утворює кірку і застигає на поверхні дерева.

Прошарок льоду завдає механічних пошкоджень корі саджанців та молодих дерев. Згодом у цих ранах оселяються збудники різних хвороб. Щоб цього уникнути, лід необхідно акуратно зчищати. А якщо деревце молоде, обмотати стовбур нетканим матеріалом. Це також допоможе захистити молоді дерева від непроханих гостей: зайців, мишей та щурів, які люблять поласувати молодою корою. 

Заготівля пагонів для щеплень

У зимові місяці потрібно не забувати заготовляти пагони плодових дерев для майбутнього щеплення. Досвідчені садівники знають, що слід заздалегідь вибрати дерева, з яких буде взято щеплення.

Потрібно використовувати лише молоді, здорові гілки з освітленої частини дерева. Температура повітря в момент зрізу повинна бути не нижчою від -10°С. Помічено, що саме така температура сприяє найкращому гарту однорічних пагонів. Найкраще підходять дозрілі пагони, діаметр яких не менше 5-6 мм, на них повинна бути верхівкова ростова брунька, а також листові бічні бруньки.

Після того як пагони зрізані та пов'язані, їх слід закласти для зберігання. Для цього їх кладуть у чистий целофановий пакет і поміщають на північний бік будинку або сараю, а зверху засипають снігом та утрамбовують.

Зрізані пагони можна зберігати також у холодильнику. У цьому випадку їх необхідно загорнути спочатку у вологу мішковину, а потім у папір. Після цього пучки поміщають у поліетилен. Періодично потрібно перевіряти пагони, щоб не допустити їх пересихання або розвитку цвілі.