Як правильно зробити злив зі швелера 12

Продумана зливова система — один із важливих етапів будівництва, який забезпечить якісне виведення з прилеглої території дощових вод. Про те, як влаштувати злив для дощової води зі 12 швелера і які принципи монтажу системи — і мова піде.

Що таке злив і для чого він потрібний

Щоб захистити ґрунт біля будинку від надмірної вологості та розмивання облаштують так звану зливову каналізацію. Ця частина комунікацій служить для того, щоб запобігти просіданню будинку внаслідок розмивання землі на ділянці, а також уберегти цокольний поверх від надмірної вологи.

Щоб якісно виводити зливові та талі води, зливки підключаються до загальної системи каналізації. Розрахунок конструкції у кожному даному випадку робиться в залежності від кількості щорічних опадів, виду грунту та низки супутніх факторів. За великим рахунком, самостійно розрахувати та спроектувати якісну систему вкрай складно, і краще доручити таку справу професіоналам. А ось з монтажем може впоратися людина, яка має деякі навички у будівництві, проте без спеціальних знань.

Переваги швелера для організації зливу

Зливові каналізації роблять із різних матеріалів. Переважно це сталь і пластик, а також супутні герметики та інші компоненти. Сталевий швелер має ряд переваг перед пластиковими виробами, і головне – міцність та довговічність. Швелер 12 широко використовується приватними особами у господарських потребах, при будівництві конструкцій та зведенні житлових будинків. Як матеріал для зливу гарячекатаний швелер з вуглецевої сталі відрізняється тривалим терміном експлуатації, простотою монтажу та невисокою вартістю.

Принципи монтажу зливу зі швелера

Незважаючи на те, що міцність та корозійна стійкість матеріалу дуже висока, головним критерієм для якісної зливової каналізації залишається правильне облаштування та монтаж системи. Головні фактори, що впливають на ефективність - герметичність і правильно зроблений ухил. Майстри рекомендують дотримуватися наступних принципів:

  • Кроквяний каркас для водовідводів повинен бути міцним і надійним. Якщо ви використовуєте для водовідведення сталевий швелер - монтуйте його на спеціальні кроквяні "ноги", що дозволить підвищити характеристики міцності всієї конструкції.
  • Гідроізолюючий шар між водовідвідним жолобом та кроквяними ногами необхідний. Можна використовувати плівку з поліетилену, руберойд, або обробити площу спеціальною бітумною мастикою.
  • Ухил водозливів зі швелера у бік водоприймальної вирви повинен бути близько 4-5 градусів. Такий кут дозволить організувати ефективне водовідведення з покрівлі.
  • Водостічний жолоб із швелера необхідно монтувати так, щоб половина ширини жолоба виглядала з-під навісу покрівлі. Такий спосіб монтажу забезпечує якісний збір зливових вод, що стікають з покрівлі, а також не дозволить конструкції обрушиться в момент сходження снігових мас.
  • Стояки варто монтувати на зовнішніх та внутрішніх кутах будівель таким чином, щоб вони мали підходи до підземної частини зливової каналізації. Зверніть увагу: відстань від землі до закінчення зливової труби не повинна перевищувати 30-40 см. Інакше висока ймовірність розмивання ґрунту та просідання фундаменту.

Облаштування будинку або господарської конструкції якісним зливовим водовідведенням допоможе продовжити термін експлуатації будівлі, збереже від надмірної вологості цокольні поверхи, буде запобігати загниванню коріння рослин на присадибній ділянці внаслідок підвищеного скупчення вологи. Правильно організована система зі швелера 12 прослужить довгі роки, у разі правильного проектування та якісного монтажу.