Які переваги має банківська картка для виплат у порівнянні з кредиткою

Щоб зменшити обіг власних готівкових коштів та для зручності, українці активно оформлюють банківські картки — кредитні та дебетові.

У цій статті ми детальніше розглянемо картку для виплат та її переваги відносно кредитки. Допомогли нам розібратися у складних фінансових термінах представники “Райффайзен Банку”. 

Спрощений спосіб отримання

Для отримання картки клієнтові потрібен лише паспорт та код. Й оформити заявку на видачу платіжної картки можна безпосередньо на сайті банку. За інформацією на raiffeisen.ua, користувачі вебресурсу мають змогу відкрити картковий рахунок онлайн, а через 10 діб отримати іменний “пластик” у відділенні банку. 

Тобто банк видає платіжний засіб без оцінки платоспроможності, як це відбувається під час оформлення кредитки та встановлення персонального кредитного ліміту по ній.

Відсутність ліміту

Кредитний ліміт — це можливість користуватися коштами банку, навіть коли на рахунку 0 гривень. Гроші списуються в мінус під час купівлі товару на касі, зняття готівки через банкомат, переказу на картку, оплати комунальних платежів тощо. Деякі клієнти банку відмічають, що влізають у борг випадково, бо не слідкували за точним залишком на рахунку. Тому відсутність кредитного ліміту ощадливі користувачі рахують за перевагу.

Для запобігання зайвим витратам фінансові експерти радять замовити картку для виплат (дебетову). Її використовують для зарахування зарплат, пенсій, а також сплати послуг за реквізитами IBAN, зняття готівки, покупок у магазині. Й все це у межах позитивного балансу. Якщо коштів недостатньо - операцію по сплаті буде відхилено.

Кешбек

Така послуга на дебетових картках з’явилася не так давно. За умовами нарахування кешбеку, власникові картки повертається невеликий відсоток витрат у гривнях. Зокрема, користувачі райфкартки отримують 0,5% кешбеку від кожної витрати та до 20% за купівлю окремих товарів чи розрахунку у певних магазинах.

Знижки на товари та програма лояльності

Щоб отримувати спеціальні пропозиції та бонуси по картці, клієнтам "Райффайзен Банку" рекомендують оформити Visa Fishka на сайті https://raiffeisen.ua. Хоча скористатися такою пропозицією (оформити картку) можуть і клієнти інших банків за умови пред’явлення паспорту та коду.

Карта Fishka дозволяє чимало заощаджувати, наприклад, купувати пальне зі знижкою в мережі АЗК ОККО, отримувати бонуси та вигідні ціни від компаній-партнерів, серед яких магазини електроніки, супермаркети, аптеки, ресторани, служби таксі тощо.

Віртуальні кишенькові

За бажанням, батьки відкривають картку для виплат на ім’я дитини, щоб скидати на неї кишенькові кошти та контролювати витрати. Адже про кожну операцію по картці на батьківський номер надходитиме SMS. 

Це чудовий спосіб навчити малечу фінансовій грамотності та обмежити тактильний контакт з готівковими коштами в умовах карантину.