Порад з вибору інтер'єрної фарби

З чого починається ремонт в домівці? З білих стін. І не завжди зрозуміло, в які кольори і чим краще розфарбувати.

Використання різних фарб максимально розкриває можливості власників будинків та квартир, оскільки значно полегшує процес декорування приміщення. Звичайна однотонна стіна може стати конкурентним витвором мистецтва в умілих руках. На ній можна створювати унікальні малюнки, візерунки та справжні художні композиції. Це все досягається, звичайно, за умови матеріалу хорошої якості, і такі фарби купити можна в компанії "Колір Буд".  

Переважно всі лакофарбові ресурси поділяють на два підвиди, згідно з розчинною речовиною: на основі органіки або розчинені водою.

Фарби з водяними розчинниками

У різних джерелах можна натрапити на кілька назв: водорозчинні, водоемульсійні та водно-дисперсійні. Широкий попит на цей продукт обумовлений незаперечними перевагами товару перед іншими:

  • Важливим моментом є швидкість повного висихання, яке відбувається зазвичай трохи більше години, за умови дотримання всіх необхідних умов - необхідного температурного режиму та вологості атмосфери;
  • За рахунок води такі суміші зовсім не завдають шкоди організму людини, домашній тварині, можна застосовувати навіть у дитячій кімнаті, оскільки вони абсолютно безпечні;
  • Великим плюсом є хороша стійкість до зношування, а також не піддається утворенню дефектів під впливом прямих сонячних променів;
  • Прості в експлуатації, для нанесення можна використовувати звичайні пульверизатори та ручний інвентар, при цьому процесу роботи не заважають токсичні запахи, які відсутні у цьому виді розчинів;
  • Не піддається горінню та при нагріванні не виділяє небезпечних складових;
  • Дозволяє створювати неповторні та оригінальні інтер'єри.

У свою чергу вони поділяються на кілька видів:

Алкідні

Найоптимальншіі для фарбування настінних і стельових частин будинку. Застосовуються для дерев'яних, бетонних та металевих основ. Їх легко можна відмити, тому частіше наносяться на кухні та у ванній кімнаті.

Латексні

Наносяться зазвичай дуже тонким шаром, зберігаючи при цьому рельєфне оформлення поверхні. Не піддаються впливу ультрафіолетового випромінювання, тому часто використовується в кімнатах зі штучним освітленням.

Силіконові

Відрізняються тривалим терміном служби, накопичують менше статичної енергії та протистоїть накопиченню пилу. Не потребує ретельної підготовки покриття перед нанесенням, але дуже важко видалити.

Серед великого асортименту також можна зустріти водоемульсійки із застосуванням полівінілацетату, які підходять не для житлових, а для підсобних приміщень, типу складів та комор.

Матеріали на основі органічних сполук

Це більш класичні варіанти, для їх розчинення застосовують рідини з органічним складом, такі як скипидар, уайт-спірит. При цьому у масляних застосовується оліфа, а в алкідних сумішах - смола.

Алкідні типи раніше були кращими, поки їх не витіснили водно-дисперсійні суміші, зараз вони використовуються вкрай рідко. В основному для фарбування металевих деталей, які потребують захисту від різних пошкоджень.

Олійні склади губляться на тлі водорозчинних, оскільки у них більше мінусів, ніж плюсів. До недоліків можна віднести:

  • Дуже довге висихання разом із неприємним ароматом;
  • Згодом зношуються та вицвітають;
  • Зазнають горіння, легко спалахують.

Серед усіх перелічених вище мінусів, єдина їх перевага - відносно низька вартість. 

Критерії вибору

При підборі фарби слід звертати увагу на такі показники:

  • Витрата матеріалу вказується на банці, за рахунок цієї інформації слід проводити подальші розрахунки;
  • Покриття говорить про товщину шару фарбування;
  • Тривалість просихання повинна бути не більше семи годин, краще якщо менше;
  • М1, М2 та М3 - показники наявності токсичних та летких речовин;
  • Адгезія вказує на які типи основ вона краще лягає.

Більшість інших даних про сертифікацію товару немає особливої ​​важливості. Для оформлення внутрішнього інтер'єру будівлі знадобляться лише перераховані вище пункти.

Фарби для різних поверхонь

Правильний вибір для особливої ​​гладкості дуже важливий, існують розчини, які підходять тільки для певних частин, наприклад, тільки для металу чи дерева. Але слід пам'ятати, що є загальні показники, які допомагають визначитись із вибором:

  • На дерев'яні основи краще наносити водоемульсійні з'єднання, перед цим підготувавши дерево ґрунтування речовинами з високим ступенем проникнення;
  • Для цегляних та бетонних споруд підходять усі водно-дисперсійні розчини, за умови попередньої штукатурки;
  • До металевих виробів рекомендується застосовувати спеціалізовані алкідні суміші, або акрилові, які будуть трохи довше сохнути.