У яких випадках не потрібно подавати пожежну декларацію?

Декларація пожежної безпеки. Особливості документа, важливість його подачі в державні контролюючі органи. Винятки з правила. Дізнайтесь, коли не потрібно оформляти вказаний документ.

Декларація пожежної безпеки — це офіційний документ, який замінив спеціальний дозвіл на початок будівельних робіт. Тепер кожен, хто хоче збудувати нову будівлю або зробити реконструкцію існуючої споруди, має отримати такий документ.

Пожежна декларація має обов'язковий характер, але в будь-якому правилі є винятки. Це стосується також зазначеного документа. Експерти називають декілька випадків, коли оформлення декларації пожежної безпеки не потрібне. Розглянемо їх докладніше.

У яких випадках пожежна декларація не потрібна?

Більшість керівників суб’єктів господарювання вважають, що без зазначеного дозволу неможливо вести законну діяльність та вводити об'єкти в експлуатацію. Насправді це твердження не зовсім відповідає дійсності. Закон передбачає звільнення від оформлення кілька категорій суб'єктів:

  • ті, хто вже зареєстрував пожежну декларацію на етапі введення будівель в експлуатації, та на цей момент використовують будівлі за призначенням (сюди відносяться об'єкти після завершення будівництва або капітального ремонту, а також реставровані та реконструйовані будівлі);
  • люди, які користуються нерухомістю на правах оренди за умови оформлення декларації власником (це особи, які використовують об'єкт без переходу до них прав володіння, тобто на основі цивільно-правового договору).
  • люди, які використовують окремі торгові місця, розміщені в межах місцевого ринку, а також ті, хто торгує з кіосків або контейнерів (у такому випадку схема розміщення таких об'єктів має бути погоджена з державними органами у сфері пожежного нагляду).

Крім цього, варто відзначити ще один виняток з правил. Це стосується суб'єктів, які вже отримали спеціальний дозвіл (до 2013 року). Якщо документ не має обмежень щодо терміну дії, то не потрібно додатково оформлювати пожежну декларацію.

Але це правило не поширюється на тимчасовий дозвіл, що діє протягом чітко зазначеного періоду. Після закінчення терміну дії такого документа суб'єкту потрібно подавати декларацію пожежної безпеки до відповідних органів.

Куди звернутися за допомогою щодо оформлення декларації?

Якщо ваша діяльність не підпадає під жодну вказану категорію винятків, тоді варто зайнятися складанням декларації. Оформити документ без сторонньої допомоги буде досить складно, тому варто звернутися до професіоналів спеціалізованих компаній. Наприклад, у ТОВ «Перун» вам допоможуть правильно оформити та подати документ, а також нададуть низку додаткових послуг у сфері забезпечення протипожежного захисту на об'єкті.

"Джерело: perun.ua"