Чим корисний ківі і чому його не можна їсти людям із гастритом

Плід рослини сімейства актінідієвих, батьківщиною якого вважається Китай, вже встиг стати для нас улюбленими ласощами, спробуємо з'ясувати, чим корисний ківі для організму.

Трохи про сам фрукт та його склад

Ківі є плодом одного з окультурених видів ліани Міхутао, що стала прародителькою сучасної рослини. За волохату оболонку на батьківщині його прозвали "мавпячим персиком", а за зелений колір - "китайським аґрусом". Як свідчить історія, правителі країни Вранішнього сонця використовували фрукт як афродизіак.

Свою назву він отримав через схожість з однойменним птахом. Початкову популярність набув після тривалого страйку докерів, що призвела до псування всієї партії лимонів, але ніяк не позначилася на свіжості ківі.

Корисні властивості ківі для організму обумовлені його унікальним складом, до якого увійшли вітаміни: С (більше, ніж у лимонах!), А, Е та D. Зауважимо, що за своїм мінеральним складом китайський аґрус перевершує багато аптечних препаратів. Його систематичне вживання здатне замінити прийом синтетичних вітамінно-мінеральних комплексів.

А замовити жовтий ківі, та інші екзотичні фрукти ви зможете в компанії CrazyBox. 

Чим корисний ківі?

Екзотичний фрукт ківі, що відрізняється масою корисних властивостей, до нашого раціону увійшов порівняно недавно. Проте вже встиг полюбитись завдяки не лише своєму чудовому смаку, а й харчовій цінності.

  • За рахунок високого вмісту вітаміну С, А та Е, плід ефективно підвищує імунітет, що дозволяє його використовувати як профілактичний засіб при авітамінозі та для запобігання онкології.
  • Завдяки наявності фолієвої кислоти, він незамінний для жінок у період виношування дитини.
  • Підвищений вміст магнію та калію зробив фрукт компонентом лікувальної дієти, що призначається при серцево-судинних захворюваннях. Його біоактивні нутрієнти підтримують водно-сольовий баланс, перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок та розвитку гіпертонії.
  • До корисних властивостей ківі можна віднести здатність підтримувати нормальний рівень гемоглобіну. Тому він рекомендований людям, які страждають на залізодефіцитну анемію.
  • Актинідин, що входить до складу, сприяє активному розщепленню жирів, знижує згортання крові і ризик тромбоутворення.
  • Ківі став улюбленим продуктом для тих, хто стежить за своєю фігурою, завдяки здатності пригнічувати апетит, а також низькому вмісту калорій та підвищеній концентрації клітковини.
  • Ківі, корисні властивості якого обумовлені багатим вітамінно-мінеральним складом, дарує красу, покращуючи стан шкіри, волосся та нігтів.
  • Регулярне включення ківі до раціону сприяє зняттю стресових, нервових та депресивних станів, нормалізації режиму сну, підвищенню працездатності та активності.
  • Мінеральні речовини, що вдосталь входять до хімічного складу плода, виводять солі, запобігаючи каменеутворенню в нирках, не допускаючи розвитку нефриту та пієлонефриту.
  • Високий вміст вітамінів С і А — потужних антиоксидантів, зробив його продуктом, здатним суттєво знизити ризик розвитку онкології. Ця властивість посилюється наявністю вітамінів групи В.
  • Китайський аґрус відрізняється невисоким глікемічним індексом, що дозволяє його без обмеження вживати діабетичним хворим.
  • У ході клінічних досліджень була доведена здатність фрукта покращувати зір, сприятливо діючи на кришталик та сітківку. Така цілюща якість забезпечена наявністю зеаксантину та лютеїну.

Протипоказання

Хоча фрукт має масу цілющих властивостей, його не рекомендується вживати у ряді випадків.

  • При алергії. Підвищений вміст органічних кислот та аскорбінової кислоти може спровокувати виникнення алергічної реакції.
  • При діареї. Ківі має легку проносну дію, тому його не слід споживати тим, хто схильний до шлункових розладів.
  • При патологіях нирок. Високий вміст мінералів та води здатне викликати порушення роботи сечовидільної системи, завдаючи певного дискомфорту.
  • При гастриті. Продукт стимулює вироблення шлункової кислоти, що може спровокувати подразнення слизової оболонки.