Особливості і переваги онлайн-школи

Останнім часом завдяки розвитку нових технологій дистанційне навчання набуває все більшої популярності. Воно підходить для учнів будь-якого віку, рівня освіти та зайнятості.

Сьогодні ми поговоримо про переваги дистанційної освіти, а якщо ви вирішили обрати для своєї дитини саме такий формат отримання знань, на сайті https://gorlovka.ua/news/article/21352/ ви дізнаєтесь як правильно як розставити пріоритети та отримати найкращий результат.

Економія коштів та часу

Щоб послухати лекцію в інтернеті, не потрібно нікуди їхати, витрачатися на громадський транспорт чи таксі: сиди собі в теплій кімнаті за комп'ютером, а улюблені шкарпетки та піжама в горошок піднімуть настрій, навіть якщо паралельні прямі в задачі постійно намагаються перетнутися.

Можна скільки завгодно довго іронізувати з приводу таких переваг, але життя у великому місті, постійне недосипання і стрес змушують робити вибір на користь комфорту, якщо таке стає можливим.

Рівні можливості

Онлайн-освіта - це рівні можливості для всіх людей, незалежно від географії, соціального статусу, матеріального добробуту та інших умовностей (за винятком доступу в інтернет).

Якщо школяр живе у невеликому селищі, де просто немає педагога по кресленню, він все одно може мріяти вступити до архітектурного університету. І це можливо, якщо він старанно займатиметься з репетитором дистанційно. А якщо не вистачає засобів, щоб почати вивчення японської (шведської, давньошумерської та будь-якої іншої) мови на курсах, завжди можна знайти безкоштовний освітній ресурс у мережі і хоча б на кілька кроків наблизитися до мети.

Онлайн-школа дисциплінує

Однією з головних переваг роботи в онлайн-школі вважається висока мотивація учнів. Звичайно, займатися з репетитором (так само, як і ходити до школи) дитину можуть змусити батьки, але результат індивідуальних занять багато в чому залежатиме від того, наскільки це важливо, учневі потрібно і цікаво.

Онлайн-освіта мотивує і дисциплінує, хоча й не має тих репресивних інструментів, якими досі «пишається» класична школа. Дивним чином без оцінок, викликів до директора і невсипущого контролю за принципом всевидячого паноптикуму учень справляється з навантаженням без особливих зусиль.

Це дозволяє швидко підлаштовуватися під світ, що змінюється

Сучасне знання знецінюється надто швидко. Навіть визнані експерти у тій чи іншій справі змушені постійно підвищувати кваліфікацію та боротися за місце під сонцем. Розмиваються розбіжності у компетенціях поколінь. Якщо раніше доросла людина апріорі вміла і знала більше, ніж дитина, сьогодні солідний професіонал з трьома освітами і товстелезною трудовою книжкою не завжди володіє комп'ютером на тому ж рівні, що і підліток, який з трьох років не розлучається з гаджетами.

Система «школа – атестат – вуз – диплом» не гарантує успішної кар'єри та самореалізації. Ми змушені вчитися постійно, і саме онлайн-освіта дає нам можливість робити це паралельно зі звичайним навчанням та роботою.

Якщо ще 5-7 років тому, коли в юанеті з'являлися перші онлайн-школи, багато учнів сприймали подібний формат здобуття нових знань як екзотику, кумедний експеримент або «не зрозумій що взагалі таке», сьогодні кожен новий учень, який приходить у проект, має чітке уявлення про те, навіщо йому приватний викладач і яке завдання-максимум хоче досягти.

Можливість вчитися тому, що цікаво, і у своєму темпі

Умова завдання: у класі 20 учнів, йде урок, учитель пояснює нову тему. Один учень нудьгує, бо заздалегідь удома все прочитав. Інший учень страждає, адже він хворів увесь минулий тиждень і тепер не розуміє, про що взагалі йдеться. Третій - прямо на уроці пише домашню роботу з іншого предмета, щоб звільнити увечері час на мультфільми, а четвертий уже 10 хвилин тягне руку, щоб уточнити незрозумілі моменти, але чомусь його ігнорують. Питання: стосовно кого із учнів педагог має застосувати індивідуальний підхід?

Вирішити це завдання можна по-різному, але ідеального рішення не буде. Індивідуальний підхід у класі, де є один учитель та багато учнів, – це утопія.

Освіту майбутнього можна уявити у вигляді конструктора, частини якого розкидані у різних галузях, — інтернет, школа, університет, курси, неформальні тематичні спільноти, дискусійні клуби, навчальні ігри, інтерактивні підручники.

Сучасному учневі немає сенсу чекати, коли система перебудується. Він може сам вирішити, що йому цікаво і які знання хоче отримати додатково до тих, які транслює шкільний вчитель.