Переваги цифрового друку

У сучасних умовах для швидкого виготовлення поліграфічної продукції, перш за все рекламної, використовуються різні види цифрового друку.

Прийшовши до друкарні, щоб замовити невеликий тираж буклетів або брошур, ми неодмінно почуємо пропозицію скористатися цифровим способом тиражування. Якщо робота термінова, фахівці скажуть, що й альтернативи немає, і це справді так. В даному випадку зображення передається з комп'ютера безпосередньо на друк, процес автоматизований, тобто не потрібна тривала підготовка до друку, тираж клієнт отримає практично відразу.

А на сайті https://kopibum.com/druk-bukletiv/ ви дізнаєтесь про львівську мережу копіцентрів  КопіБум, де можна замовити цифровий друк буклетів, та іншої поліграфічної продукції найвищої якості.

Сфери застосування цифрового друку

Метод цифрового друку успішно застосовується при тиражуванні рекламної продукції:

  • інформаційних листівок;
  • буклетів;
  • календарів різних розмірів;
  • стікерів та флаєрів;
  • візиток тощо.

Фахівці вважають цифровий друк технологією універсальною – за її допомогою виготовляють банери, плакати, вивіски та зовнішню рекламу інших видів. Випускають у такий спосіб і невеликі тиражі книг. Іноді бувають ситуації, коли весь тираж надрукували офсетним способом, втім він швидко розійшовся, і екземплярів не вистачило. Для додрукування часто використовують цифру.

Затребуваність та швидкий розвиток порівняно простої технології зумовило застосування цифрового друку у різних сферах: від виготовлення рекламних носіїв різних форматів до інтер'єрного декору.

Особливості методу

Зображення оцифровується, тобто перетворюється на звичні для комп'ютера нулі та одиниці, що сприймаються машиною як набір команд. Прямий вивід дозволяє оперативно змінити інформацію, персоніфікувати її, тобто зробити унікальною будь-яку сторінку (незамінно під час виготовлення запрошень, вітальних листівок тощо).

Друк за допомогою лазерних пристроїв – це технологія електрофотографії. Для отримання повнокольорової продукції використовують тонери чотирьох кольорів – малиновий, блакитний, жовтий та чорний. У тонері 2 складові - барвник та проявник. Кольори формуються спочатку на фоторецептор, потім переносяться на стрічку, з неї - на папір. Далі закріплюються запіканням. Не менш популярні струменеві пристрої, в яких використовується чорнило.

Виділимо етапи цифрового друку:

  • Створення макету. Дизайнер розробляє електронний макет, який погоджує із замовником. Цей зразок повинен бути точно відтворений під час друку.
  • Власне друк. Перенесення тексту та зображень на основу - папір, самоклеючу плівку, тканину та ін. При використанні цифрових технологій це найкоротший етап.
  • Післядрукарська обробка. Доведення поліграфічних виробів до кінцевого виду - обрізка, фальцювання, ламінування, вирубування і т. д. Усі процеси мають бути враховані на перших двох етапах, наприклад, обов'язково наноситься розмітка для майбутньої обрізки.

Переваги цифрового друку

Цифровий друк дозволяє досягти високої якості поліграфії за відносно низької вартості продукції, є у методу та інші переваги.

  • Висока швидкість виконання замовлення. Забули надрукувати плакати, а відкриття виставки вже завтра? Нічого страшного: якщо є макети, і плакати, і всі матеріали будуть готові протягом години. Це актуально, наприклад, для термінового друку листівок, підготовки презентаційної документації до несподівано призначених переговорів та ін.
  • Можливість друку пробного зразка. Цифровий спосіб дозволяє виготовити лише один екземпляр і при необхідності виправити в ньому помилки. Нерідко цим користуються при друкуванні великих тиражів офсетним способом видання сигнального екземпляра.
  • Відсутність необхідності додрукарської підготовки та створення форм зменшує вартість послуг друкарні та допомагає уникнути ризику зниження якості.
  • Можливість персоніфікації.
  • Можливість видання невеликих тиражів (до 500 екземплярів), що дуже дорого коштує при офсетному друку.
  • Можливість нанесення зображення практично на будь-який вид паперу, крім товстого картону та тонкого газетного.