Система мережевої безпеки, і її значення для розвитку бізнесу

Комп'ютерна мережа – найпоширеніший на сьогодні спосіб спілкування та обміну інформацією. Всесвітня павутина зберігає гігабайти персональної інформації про своїх користувачів. А ПК та сервери в локальній мережі – внутрішню інформацію компанії. Ці дані потребують захисту від стороннього втручання.

Надійний рівень захисту мережевих операційних систем, а саме цю послугу можна замовити на сайті https://bezpeka-ltd.com/ru/zahist-kompyuternih-merezh/  компанії «Безпека - ЛТД», дозволяє зберігати дані, протистояти загрозам та атакам, несанкціонованому доступу до мережі.

Незалежно від масштабу та виду бізнесу скрізь, де використовується мережна інфраструктура, необхідні апаратні рішення та програмні продукти, які дозволяють забезпечити належну безпеку мережі.

Принципи забезпечення мережевої безпеки

Серед основних принципів забезпечення безпеки корпоративної мережі можна виділити такі:

  • Захист пристроїв, підключених до мережі. Щоб надійно захистити пристрої, підключені до мережі, необхідно використовувати найсучасніші високотехнологічні рішення. Наприклад, комп'ютери, які можуть атакувати віруси, потрібно захистити надійним антивірусним програмним забезпеченням і налаштувати автоматичне оновлення їх баз сигнатур, щоб мінімізувати ризик атаки.
  • Мережеві пристрої повинні бути стійкими до відмов та передбачати можливість швидкого відновлення. Важливо систематично виконувати моніторинг інфраструктури, щоб розуміти, в якому саме стані знаходиться той чи інший пристрій, додаток, сервіс та за необхідності впроваджувати засоби їх захисту.
  • Пропускна здатність мережі має безперервно контролюватись. Якщо атака буде здійснена, це завжди спричиняє чималі витрати на відновлення працездатності системи. Тому потрібно використовувати засоби захисту від цільових атак та методики запобігання вторгненням в інфраструктуру. Це зведе до мінімуму ризики успішності роботи зловмисників, а також дозволить мінімізувати витрати компанії на відновлення даних.
  • Локальна мережа підприємства повинна бути стійкою до відмови і передбачати можливість швидкого відновлення в разі потреби. На 100% захистити мережу не вдасться за жодних обставин, але можна передбачити швидкий перехід з одного ресурсу на інший у разі відмови першого, що для користувачів мережі станеться непомітно.

Засоби забезпечення мережної безпеки

Атаки на мережну інфраструктуру можуть бути як активними, так і пасивними (залежно від шкідливого програмного забезпечення, яке використовують зловмисники). Тому, щоб забезпечити безпеку мережі, використовуються комплексні заходи.

Міжмережеві екрани

Міжмережеві екрани створюють бар'єр між надійною внутрішньою мережею та ненадійними зовнішніми мережами, такими як Інтернет. Вони використовують набір певних правил, які дозволяють або блокують трафік.

Міжмережевий екран може бути апаратним, програмним або змішаним типом. Зараз пропонуються ефективні пристрої для уніфікованого управління загрозами (UTM) та міжмережеві екрани нового покоління, орієнтовані на запобігання загрозам.

Захист електронної пошти

Шлюзи електронної пошти є першочерговою метою для зловмисників, які хочуть проникнути до мережі. Хакери аналізують особисту інформацію та вдаються до методів соціальної інженерії для організації витончених фішингових кампаній, щоб обдурити одержувачів та направити їх на сайти зі шкідливим ПЗ.

Сучасні програми захисту електронної пошти блокують вхідні атаки та контролюють вихідні повідомлення, щоб запобігти втраті конфіденційних даних.

Антивіруси та програми для захисту від шкідливого ПЗ

Термін «шкідливе ПЗ» (скорочення від «шкідливе програмне забезпечення») відноситься до вірусів, інтернет-хробаків, троян, вірусів-вимагачів та шпигунського ПЗ. Іноді шкідливе програмне забезпечення може заражати мережу, не проявляючи себе кілька днів або навіть тижнів.

Кращі програми для захисту від шкідливого програмного забезпечення не тільки сканують на наявність шкідливого програмного забезпечення вхідний трафік, але і згодом безперервно відстежують файли з метою пошуку аномалій, видалення шкідливого програмного забезпечення та усунення збитків.

Сегментація мережі

Програмно-визначувана сегментація класифікує мережевий трафік та спрощує застосування політик безпеки. В ідеалі, класифікація повинна бути заснована на ідентифікації кінцевих пристроїв, а не просто на IP-адресах. Можна призначати права доступу на основі ролей, розташування та інших факторів, щоб надавати необхідний рівень доступу потрібним користувачам, ізолювати підозрілі пристрої та усувати загрози.

Управління доступом

Не кожен користувач повинен мати доступ до мережі. Для захисту від потенційних хакерів необхідно розпізнавати кожного користувача та кожен пристрій. Тільки в цьому випадку можна забезпечити дотримання політик безпеки. Можна блокувати кінцеві пристрої, які не відповідають встановленим вимогам, або надавати їм обмежений доступ. Цей процес називається контролем доступу до мережі (NAC).

Безпека додатків

Будь-яке програмне забезпечення, що використовується в організації, необхідно захищати незалежно від того, створюється воно ІТ-фахівцями організації або купується на стороні. На жаль, будь-який додаток може містити лазівки (або вразливості), які можуть використовувати хакери для проникнення в мережу.

Система забезпечення безпеки програм містить апаратне та програмне забезпечення та процеси, які ви використовуєте для усунення цих вразливостей.

Поведінкова аналітика

Для виявлення аномальної поведінки мережі необхідно знати, як виглядає нормальне. Засоби поведінкової аналітики автоматично виявляють дії, які відрізняються від норми. Це допомагає відділу інформаційної безпеки ефективніше виявляти ознаки компрометації, які можуть створювати проблеми, та швидко блокувати загрози.

Запобігання витоку даних

Організації повинні бути впевнені, що їхні співробітники не передають конфіденційну інформацію за межі мережі. Технології запобігання витоку даних (DLP) можуть перешкоджати небезпечному завантаженню, переадресації або навіть друку важливої ​​інформації користувачами.

Безпека мобільних пристроїв

Метою атак кіберзлочинців все частіше стають мобільні пристрої та програми. Протягом найближчих трьох років 90% ІТ-організацій можуть організувати підтримку корпоративних додатків на особистих мобільних пристроях. При цьому, очевидно, потрібно контролювати доступ різних пристроїв до мережі. Також потрібно настроювати їх підключення, щоб зберегти конфіденційність мережного трафіку.

Мережа VPN

Віртуальна приватна мережа шифрує підключення кінцевих пристроїв до мережі, часто виконується через Інтернет. Як правило, мережі VPN для віддаленого доступу використовують протокол IPsec або SSL для автентифікації взаємодії між пристроєм та мережею.

Безпека веб-трафіку

Рішення для забезпечення безпеки веб-трафіку контролює використання Інтернету співробітниками, блокує веб-загрози та забороняє доступ до шкідливих веб-сайтів. Воно захищає веб-шлюз у локальній мережі або у хмарі. "Безпека веб-трафіку" також передбачає заходи захисту свого веб-сайту.