4 правила користування кулером для води

Кулер для води став незамінним помічником як вдома, так і в офісі, як у школі, так і в місцях з великим потоком людей. З ним легко і швидко можна вгамувати спрагу, заварити каву, охолонути в літню спеку.

Кулер несе дуже важливу місію, допомагаючи багатьом людям виробити у собі корисну звичку – пити потрібну кількість води щодня. Немає сумнівів, що цей апарат спрощує наш побут і економить гроші, поєднуючи в собі кілька пристроїв.

Але щоб отримати стовідсоткову віддачу, потрібно грамотно та дбайливо користуватися пристроєм. Це забезпечить довгу та надійну службу без поломок та інших казусів. У цій публікації фахівці виділили основні правила користування кулером для води, а в інтернет-магазині https://aquapro.ua/ru/product-category/nastolnye-kulery/ ви зможете підібрати найоптимальнішу для своїх потреб модель настольного кулера. 

Правильне транспортування та встановлення кулера

При покупці кулера необхідно переконатись у цілісності корпусу, відсутності будь-яких механічних пошкоджень. Транспортувати кулер потрібно у вертикальному положенні. Якщо транспортування здійснювалося за температури нижче 0 градусів, необхідно залишити кулер приблизно на годину при кімнатній температурі.

Встановлювати пристрій необхідно на рівну горизонтальну поверхню. Це може бути звичайна підлога (для підлогового кулера), стіл, тумба або спеціальна підставка (для настільного), залишивши приблизно 10-20 см простору від стіни для циркуляції повітря.

Слід виділити місце для кулера подалі від нагрівальних приладів (таких як батарея, обігрівач, камін), у незапиленому приміщенні, де підтримується нормальна вологість і немає ймовірності різких стрибків температури. Обмежте контакти з іншими предметами та потрапляння на кулер прямих сонячних променів.

Бережне користування 

Кулер, як і будь-який електроприлад має певні правила експлуатації. Дбайливе користування пристроєм забезпечить довгі роки служби.

  • кулер для води необхідно відключати від електромережі на ніч або в кінці робочого дня, коли він залишається без нагляду;
  • при кожній заміні пляшки обробляйте крани кулера, бутелеприймач, шток-голку спеціальним засобом для дезінфекції кулера;
  • по мірі заповнення краплізбірника, зливайте з нього воду та очищайте за допомогою мильного розчину губкою або м'якою щіткою;
  • корпус кулера періодично потрібно протирати ганчіркою або губкою від пилу;
  • очищайте від пилу задню решітку кулера не рідше ніж на рік;
  • акуратне поводження з кранами значно продовжить термін їхньої служби. Особливо стосується кранів на кшталт "натиск рукою" і "натиск кухлем". Не допускайте різких рухів чи ударів;
  • слідкуйте за тим, щоб при заміні пляшки, етикетка на кулерній пробці була повністю видалена. Адже невелика частина етикетки здатна потрапити всередину кулера та стати перешкодою для нормальної подачі води;
  • встановлюйте сулію тільки чистими вимитими руками, обробленими антисептичним засобом;
  • при непередбаченому відключенні електроживлення кулер необхідно вийняти з розетки.

Своєчасне чищення та санітарна обробка

Одним з найважливіших правил під час експлуатації кулера є його чищення та дезінфекція. Ця операція повинна здійснюватися не рідше ніж раз на 3-6 місяців, виходячи від якості води. Навіщо це необхідно?

Навіть максимально очищена бутильована вода має у своєму складі мінерали та солі, які життєво необхідні для нашого організму. Вони здатні згодом утворювати накип, наліт. Якщо своєчасно не проводити очищення кулера, ці утворення можуть вивести з ладу пристрій, забити баки та патрубки.

Ще одна причина обов'язкового чищення та дезінфекції – мікроорганізми. Вони потрапляють у кулер із навколишнього середовища, при контакті рук із краном або бутелеприймачем. Також причиною їх появи в кулері можливо ігнорування правила про заміну сулії чистими руками. Мікроорганізми здатні утворювати біоплівки, які здатні впливати на якість смаку води і можуть бути небезпечні для здоров'я.

Тому немає жодних сумнівів щодо обов'язковості даної процедури. Її можна проводити як у домашніх умовах, так і звернеться за допомогою до спеціалістів. Чим більша мінералізація води та інтенсивність користування кулером, там частіше потрібно проводити чищення. Особливо це стосується джерельної води, яка не проходила додаткової фільтрації.

Якість води

Для нормальної та злагодженої роботи кулера необхідно забезпечувати якість води, що потрапляє до нього. Найкраще замовляти бутильовану воду, очищену від домішок та бактерій. Така вода проходить ретельну фільтрацію, обробку озоном або ультрафіолетом і може бути насичена корисними мінералами, які необхідні для організму. Оптимально допустимий рівень мінералізації трохи більше 300 мг/л. Тоді вода не створюватиме накип і осад усередині кулера.

Джерельну воду також можна заливати в кулер. Але перед тим, як це зробити, необхідний лабораторний аналіз на повноцінність і безпеку і потрібно дізнатися рівень мінералізації, адже якість води безпосередньо залежить від екологічної ситуації. Якщо Ви використовуєте джерельну воду, кулер необхідно чистити і дезінфікувати набагато частіше - раз на 3 місяці.

Категорично не можна використовувати водопровідну воду, оскільки вона насичена безліччю домішок, хлором. Навіть кип'ятіння не позбавляє її всього цього. Виходячи з вищесказаного – для кулера найкраще використовувати очищену бутильовану воду.