VPS та хмарний хостинг: що вибрати і в чому різниця

Бізнес все охочіше йде від своїх фізичних серверів і вдається до хмарних технологій. Однак популяризація хмар призвела до того, що не всі бачать різницю між саме хмарами та схожими рішеннями, такими як VPS-хостинг.

У цій статті докладно поговоримо про кожен із видів віртуалізації, про принципові відмінності між ними та про те, що краще вибрати. Якщо з ви вирішите обрати для свого бізнесу хмарний хостинг, на сайті https://kub.ua/ ви дізнаєтесь про ІТ-компанію КУБ, яка на найвигідніших для вас умовах надасть дану послугу. 

VPS хостинг

Це виділений віртуальний сервер із власною ОС, певним обсягом оперативної пам'яті, процесорними потужностями та ємністю диска. VPS створюється за допомогою гіпервізора – це програмне забезпечення, яке дозволяє поділити ресурси фізичного сервера між кількома віртуальними.

Користувач віртуального VPS-сервера може встановити будь-яке програмне забезпечення на ньому і вільно його налаштовувати. Також віртуальний сервер можна використовувати як платформу для розміщення сайтів.

Незважаючи на те, що клієнти ізольовані один від одного, тобто один клієнт не може отримати доступ до даних іншого, обчислювальні ресурси та оперативна пам'ять розподіляються між усіма, тобто якщо один клієнт споживає великі потужності, інші можуть спостерігати уповільнення роботи. Особливо це помітно у тих провайдерів, які продають ресурси більшій кількості клієнтів, ніж ресурси дозволяють.

Хмарний хостинг

Хмарні рішення пропонують користувачам віртуальну інфраструктуру. Суть технології в тому, що фізичні сервери провайдера поєднуються в єдиний пул, потужності якого гнучко розподіляються між клієнтами в залежності від їх потреб.

Дані клієнта не прив'язані до конкретного сервера, тому у разі відмови частини обладнання вони мігрують на інший. Причому це відбувається автоматично і в такий короткий термін, що клієнт не помічає.

Хмарна модель дозволяє набирати практично будь-яку конфігурацію обладнання та при необхідності самостійно масштабувати її у будь-який момент. Віртуальні машини у хмарі можна легко налаштовувати та об'єднувати у мережі.

Порівняння VPS та хмарного хостингу

На погляд неочевидно, у чому важлива різниця між VPS і хмарними сервісами. Однак вона є, причому суттєва. Нижче ми розглянемо відмінності цих типів віртуалізації за окремими пунктами.

  • Керованість. З інфраструктурою на VРS клієнт може отримати повні адміністраторські права та керувати своїми ресурсами так, як це робив би з фізичними серверами. У хмарах клієнт найчастіше отримує обмежені права, налаштування здійснюється технічними спеціалістами провайдера.
  • Масштабованість. Будь-який бізнес з часом може зрости і йому знадобиться більше обчислювальних потужностей. Або, навпаки, рано чи пізно необхідно знизити споживання. При використанні VРS зміна обсягу ресурсів здійснюється через зміну тарифу. Швидше за все, перехід відбудеться не миттєво. До того ж потужності за тарифом часто бувають дещо вищими, ніж вам потрібні, тобто частина простоюватиме. У хмарі масштабування виконується набагато простіше, швидше та гнучкіше. Ви будь-якої миті, без попереднього резервування можете збільшити потужності самостійно. Конфігурацію можна вибирати будь-яку під ваші завдання. Причому зазвичай клієнт оплачує ті ресурси, які реально використовуються.
  • Надійність. Якщо VPS послуги постачаються хорошим провайдером, система досить надійна і забезпечує високий час безперебійної роботи. Однак у разі технічних проблем падає весь сервер і на відновлення роботи може знадобитися багато часу. Хмарні сервіси набагато надійніші. Більшість збоїв у роботі серверів користувачі навіть не помітять, тому що трафік автоматично перенаправляється на інший ресурс, що працює. Віртуальні сервери повністю ізольовані і не впливають на інші. Тому інфраструктура у хмарі дуже стабільна та відмовостійка.
  • Безпека. В обох випадках інформаційній безпеці приділяють велику увагу. Насамперед, це забезпечення захисту ЦОДів. У разі VPS дані клієнта зберігаються на одному сервері, доступ рівня root дає можливості повноцінного настроювання засобів безпеки. З іншого боку, у разі атаки на один VPS сусіди по серверу це теж відчують. У хмарах ресурси розподіляються на різні фізичні сервери, в результаті частини даних можуть зберігатися в різних місцях. Це дещо ускладнює процес захисту даних, зате користувачі повністю ізольовані. Також на варті даних стоїть додатковий рівень захисту самої хмарної інфраструктури.