Яку банківську картку краще вибрати подорожуючим

Одне з найпопулярніших питань для мандрівників — яку банківську карту краще вибрати, яка вигідніша і т.д. Питання широке, і включає вибір банку, вибір платіжної системи MasterCard і Visa, вибір класу обслуговування і тд.

Яка карта підходить для подорожей

Якщо відповідати загалом, то працюватиме будь-яка пластикова банківська картка, за допомогою якої можна розплачуватись в інтернеті та в реалі. Вона вам потрібна для бронювання квитків та готелів, а також для оплати в магазинах та зняття готівки.

До речі, зараз для прихильників подорожувати цікавою буде залізна карта монобанк, туристи, які мають у своєму арсеналі таку помічницю, мають вільний доступ до всіх зон очікування посадки, відкритими MasterCard та Lounge Key у більш ніж 400 аеропортах по всій земній кулі. А вбудована послуга Fast Line полегшує мандрівникам проходження всіх пунктів перед посадкою на борт. 

Вам підійде картка Visa та MasterCard будь-якого банку. Але якщо ви подорожуєте не раз на 10 років, то має сенс зробити іменну карту з чіпом, щоб напевно працювала скрізь. Вам вистачить Visa Classic/MasterCard Standart, вище вже не треба, Gold/Platinum тощо. Як варіант підійдуть і Visa Electron/Maestro, але іноді за ними оплата не проходить в реалі або в інтернеті. Більшість карт є плата обслуговування, залежно від карти і тарифу. Вище класом вже йдуть лише Gold та Platinum.

А от якщо заглиблюватись, то все виявляється не так прозоро. Справа в тому, що кожен банк має свої тарифи, які включають різні комісії на конвертаціях і курси обміну валют. За кордоном ви оплачуватимете покупки у місцевій валюті, і, якщо є завдання заощадити на комісіях, то будь-яка карта вже не підійде. 

Крім тарифів, є ще такий момент, як зручність користування, яка залежить від техпідтримки банку та функціональності інтернет-банку, адже якісь питання доведеться вирішувати віддалено, перебуваючи далеко від відділення банку.

Чим відрізняється дебетова від кредитної картки

Якщо коротко, то дебетова карта дозволяє використовувати ті засоби, які були на неї зараховані. А кредитна дозволяє влізти в кредит з можливістю безвідсоткового погашення протягом пільгового періоду (зазвичай близько 50 днів). Для отримання кредитної банківської картки можуть вимагати будь-які довідки з роботи та інші додаткові документи. Для отримання дебетової потрібен лише паспорт.

Якщо ви не вмієте користуватися кредитною карткою, краще її не беріть. Але взагалі штука хороша і просто потрібно гасити заборгованість у термін, і тоді не буде жодних відсотків. А поки ви користуєтесь кредитними коштами, ваші гроші лежать на депозиті та приносять дохід. Також кредитки часто дають приємні бонуси у вигляді кешбеку, фактично заробіток на своїх витратах.

Що вибрати: MasterCard чи Visa

На жаль, однозначно сказати не можна, що краще за MasterCard або Visa. Вам доведеться дізнаватися у свого банку через яку валюту він працює з платіжною системою (тобто через долари або євро йтиме конвертація при оплаті в тугригах), яка комісія за транскордонний платіж, яка комісія за зняття готівки у банкоматі іншого банку. І тут треба дивитися, чи відрізняються тарифи банку для різних платіжних систем. У цілому нині зводиться до вибору банку, а чи не платіжної системи.

Схема ж якщо Європа, то Mastercard, якщо Америка, то Visa не коректна! Одного разу хтось пустив у мережы цей міф, і всі його розтиражували. Також при поїздці до непростих країн, має сенс дізнатися чи приймається дана платіжна система у конкретній країні. Кажуть, що на Кубі та в Африці, є проблеми з Visa.

На даний момент помічено, що вигідніше замовляти карти Mastercard, оскільки за ними часто відсутня комісія за трансгран. У той час як за Visa вона частіше є, ніж ні. Але це не істина, треба дивитися конкретний банк та його тарифи.