Бізнес "в оренду": що потрібно знати про купівлю франшизи

Франчайзинг дозволяє зменшити ризик банкрутства, інколи ж і знизити розмір фінансових вкладень у бізнес. Готуючись до придбання франшизи, слід розуміти всі тонкощі взаємодії з франчайзером. Не приймайте поспішних рішень, ретельно вивчіть умови.

Купівля франшизи – чудовий варіант для бажаючих інвестувати гроші у вигідну справу, не створюючи при цьому бізнес із нуля. Як стверджують експерти, франчайзинг дозволяє зменшити ризик банкрутства, інколи ж і знизити розмір фінансових вкладень у бізнес, а ТОП-каталог франшиз ви знайдете на сайті franchise.ua. 

Недоліком придбання франшизи вважається деяка обмеженість діях, що, втім, компенсується підтримкою материнської фірми. Готуючись до придбання франшизи, треба розуміти, що не кожен франчайзер довірить новачкові. Вибравши сферу діяльності, вивчіть каталог франшиз та виберіть кілька відповідних. Домовтесь про зустріч із представником франчайзера.

Не приймайте поспішних рішень, дізнайтеся історію бренду, вивчіть досвід розвитку мережі, як виробляються виплати за франшизою, які потрібні інвестиції, чи існують особливі вимоги до місця розташування, що входить у франчайзинговий пакет, на яких умовах поставляється продукція і яким буде контроль франшизодавця.

Якщо ви починаєте займатися бізнесом, обов'язково проконсультуйтеся з юристом і фахівцем з франчайзингу перед підписанням договору. Врахуйте, що у заявлені інвестиції не включено витрати на реєстрацію юрособи, орендна плата за приміщення та оплата праці персоналу. Тому перевірте, що вашого капіталу достатньо для відкриття підприємства. Крім цього, підприємство має період становлення, коли доходів не буде, ваших коштів має вистачити і на цей час.

Франчайзер повинен брати активну участь у підборі приміщення для бізнесу, тому що в його інтересах оптимально розташувати нове підприємство. В цілому, франчайзер зацікавлений у успішному розвитку франчайзингового підприємства не менше за вас – від цього залежить його добра репутація.

Як вибрати франшизу

Для початку добре вивчіть та проаналізуйте ринок, на якому збираєтеся працювати, і лише після цього вирішуйте, яка саме франшиза вам потрібна. Наприклад, відкрити підприємство, що надає послуги, дешевше, але доведеться підбирати висококваліфікований персонал, оскільки саме від рівня обслуговування залежатиме успіх усього підприємства.

Інвестиції в магазин окупаються швидко, але тільки в тому випадку, якщо вам вдалося орендувати приміщення в місці, а товари, якими ви торгуєте, якісні і не дуже дорогі. Не доводиться закликати клієнтів підприємствам комунального харчування, але франчайзі у разі повинні дотримуватися концепції та технології приготування всіх пунктів меню. Для франшиз цього виду дотримання всіх інструкцій та розпоряджень франчайзі суворо обов'язково. І, звичайно, вибирайте собі справу до душі, щоб отримувати від роботи не лише матеріальне задоволення.

Не купуйте кота у мішку

Купуючи франшизу, ви багато можете дізнатися про її продавця. Ось, зокрема, перелік питань, які ми радимо вам прояснити ще до інвестування.

  • Скільки в країні таких самих франшиз? вибирайте франшизи, що добре зарекомендували себе, зазвичай вони досить численні - не менше 50. Під такі франшизи набагато простіше отримати кредит.
  • Якщо вам потрапила інформація про розірвані контракти, проаналізуйте причини та частоту подібних подій.
  • З'ясуйте рівень підтримки після покупки франшизи. Які послуги франчайзера будуть платними? Як буде організована рекламна та маркетингова підтримка? Добре, якщо підтримка буде обіцяна на всіх стадіях розвитку вашої фірми, а не тільки на старті.
  • Чи проводяться тренінги з франчайзі-початківцями? Чи задоволені власники франшиз цими тренінгами та підтримкою франшизодавця? Чим менший ваш досвід, тим потрібніша вам інформаційна та консультативна допомога франчайзера.
  • Скільки франшиз, аналогічних вашій, працюють у вибраному вами районі? Якщо місцевість вже насичена такими ж франшизами, вам не уникнути конкуренції.
  • Наскільки дієздатна франшиза і який її чистий дохід, що включає ваш оклад та інші надходження підприємства.
    Шукайте для покупки франшизу, яка відповідає вимогам для отримання кредиту.