Перкарбонат натрію - екологічно чистий відбілювач

Грамотні споживачі побутової хімії зазвичай в процесі вибору порівнюють різні засоби, скажімо, екологічні порошки для прання білого. Втім для конкретної ситуації, експерти запевняють, що існує лише один лійсно екологічний відбілювач, і це перкарбонат натрію. Саме цю речовину додають виробники у свої екологічні засоби.

Перкарбонат натрію, за визначенням Вікіпедії, — хімічна сполука, кристалосольват карбонату натрію та пероксиду водню. Його ще називають кисневим відбілювачем.

Він досить добре справляється з плямами, надає бездоганної білизни, не залишає слідів шкідливих сполук на одязі і, головне, повністю розкладається на кисень і соду. Тому перкарбонат натрію не завдає шкоди навколишньому середовищу, ні нам з вами, а вигідно замовити його можна на сайті megachem.com.ua.

Переваги реагенту

• високий вміст активного кисню, який відбілює тканини, не впливаючи на їхній колір навіть після великої кількості прань;
• універсальність – підходить як для білої, так і кольорової білизни;
• не руйнує тканини та волокна;
• під час прання/миття тканини та посуд одночасно дезінфікуються;
• легкість змивання, споліскування засобу з тканини чи посуду.

Пероксигідрат використовується не тільки для прання та миття. Він затребуваний:

• у хімпромі – для окислення барвників;
• у лабораторній практиці - як сильний окислювач;
• у текстильпромі - для очищення тканин від спецзасобів (шліхти), які наносять на волокна для їх зміцнення на час ткацтва;
• як знезаражуючий засіб широкої дії;
• у лабораторному аналізі (медицина, фармакологія, біологія, мікробіологія, харчопром) для дезінфекції та очищення посуду та інструментів з метою запобігання контамінації (перехресного зараження зразків).

Запобіжні заходи

Реактив пожежонебезпечний; сам не горить, але може спричинити спалах горючих речовин при контакті з ними. Крім того, при нагріванні виділяє кисень, що підтримує горіння. У той же час перкарбонат натрію не утворює небезпечних або токсичних речовин - при розкладанні виходять кисень, вода і сода.

Потрібно пам'ятати, що реактив хімічно активний та агресивний. Він небезпечний при ковтанні; при попаданні пилу, порошку або бризок у вічі. Працюючи із засобами, що містять перкарбонат натрію, слід обов'язково використовувати гумові рукавички. На виробництвах працівники повинні захищати обличчя та очі респіратором та захисними окулярами.

Для тривалого зберігання перкарбонат підтримують у сухому стані та додають до нього інгібітори (сповільнювачі окиснення).

Зберігають реактив (на вентильованих складах, в лабораторіях, будинки) в герметичних упаковках, у склянках або флаконах, що щільно закриваються. Температурний режим не повинен перевищувати 30 °С. Слід захищати речовину від сонячного світла, сусідства із приладами опалення, горючими речовинами та кислотами.