5 причин вибрати блок Porotherm для будівництва будинку

Доступно, добре чи швидко? Як правило, будуючи будинок ми можемо вибрати лише дві опції з перерахованих, особливо - у випадку стінових матеріалів.

Донедавна їх вибір був невеликий - газобетон (газосилікатний блок), цементні блоки, дерев'яний брус, керамічна цегла (або силікатна цегла) у поєднанні з утеплювачем. І правило "двох опцій" для них працювало завжди.

На щастя, прогрес на місці не стоїть, і у світі з'явилися, і стали широко використовуватися великоформатні керамічні блоки, або, як їх ще називають, тепла кераміка. Їхнім яскравим представником є ​​керамічні блоки porotherm, розроблені компанією Wienerberger — провідним світовим виробником керамічних будматеріалів.

Вперше керамічні блоки у будівництві стали застосовувати у 70-х роках минулого століття в Європі і лише з початком 2000-х технологія будівництва будинків із керамічних блоків прийшла до України.

У чому ж відмінність і переваги нових великоформатних керамічних блоків у порівнянні зі звичними газобетонним блоком, цеглою і деревом і чому вони дозволяють поєднувати довговічність, швидкість зведення та екологічність? Вся справа в конструкції та матеріалі!

Тепло

Porotherm має неабиякі теплотехнічні характеристики, що перевищують відповідні параметри у традиційних стінових матеріалів. Наприклад, щоб досягти порівнянних з Porotherm 38 Thermo (товщина стіни 38 см) теплоізоляційних властивостей, товщина стіни зі звичайної цегли повинна становити 235 см, а стіни з газобетону щільністю D500 - близько 48 см.

Такими унікальними теплоізоляційними властивостями Porotherm 38 Thermo має за рахунок нової, більш ефективної форми порожнеч та підвищеної порізації керамічного черепка. А власне поризація з'являється завдяки особливостям виготовлення Porotherm: в глину додається дрібна тирса. Вигоряючи при випаленні, вони утворюють відкриті пори, до 30% від об'єму, які не тільки знижують теплопровідність, але й сприяють покращенню мікроклімату – стіни «дихають» і швидко випаровують вологу.

Доступність та швидкість зведення стін будинку

Часто вважають, що побудувати будинок з керамічних блоків - це дороге задоволення в порівнянні з будинком з газобетону та з традиційної керамічної цегли. Так відбувається тому, що порівнюється лише вартість стінових матеріалів. Проте вся справа в деталях, якщо рахувати витрати на будівництво в цілому, то цінова відмінність між цими матеріалами нівелюється.

Якість життя

На комфорт у приміщенні впливає безліч факторів і як мінімум на половину з них істотно впливають властивості стін будинку. Стіни з керамічних блоків благотворно впливають на температурний режим та його стабільність, комфортну вологість повітря, відсутність протягів, звукоізоляцію. Одним словом, кераміка дозволяє створити для людини найсприятливіші умови існування.

Хороша звукоізоляція стін з керамічних блоків дозволяє використовувати блоки для внутрішніх перегородок товщиною 8 або 12 см.

Додатковою ж перевагою є повна гіпоалергенність керамічних блоків - вони не «пилять» (на відміну від газобетонних блоків), не містять домішок шлаків і не виділяють у повітря шкідливих речовин (як це буває з антипіреновими деревними просоченнями).

Безпека

Керамічні стіни найбільш безпечні для життя та здоров'я людини. Так, обпалена глина рН-нейтральна, що запобігає впливу на неї хімічних речовин з навколишнього середовища. Кераміка має підвищену вогнестійкість, оскільки в процесі виробництва проходить випал при температурі близько 900 °C. Це вигідно відрізняє її від газобетонних блоків, які втрачають міцності при високій температурі та оброблених складами проти горіння та гниття дерев'яних конструкцій. Вони навіть після обробки здатні підтримувати вогонь, до того ж, виділяючи небезпечні речовини при нагріванні.

І, звичайно, будинки з керамічних блоків дуже довговічні і це не дивно, якщо згадати, що споруди з найближчого «родича» блоків — керамічної цеглини, стоять без проблем багато століть.

Міцність

Крупноформатні керамічні камені мають високу міцність, що дозволяє зводити об'єкти до 10 поверхів з несучими стінами, що несуть.

Наприклад, при міцності М100 розрахункові опори R стиску кладки на важких розчинах становить 18кг\см2. Зокрема, це означає, що кожен погонний метр стіни з блоку Porotherm 38 Thermo може витримати навантаження рівне 38см*100см*18кг\см2=68 400кг. Цього із запасом вистачить, щоб звести будинок заввишки до 6 поверхів.

Причому кладка з блоків не вимагає посилення у вигляді армування, пристрою монолітного пояса під плиту перекриття, а також має мінімальну деформативність як під навантаженням, так і без неї, на відміну від кладки газобетонних блоків.