Собака п'є багато води: причини і що робити

Для будь-якого живого організму потреба у воді завжди вища, ніж у їжі. Смерть без неї настає набагато швидше, тому ветеринари рекомендують стежити за кількістю випитого. Але відхилення від норми небезпечне не тільки у меншу, а й у більшу сторону.

Через збільшення обсягу випитого безконтрольна спрага (полідіпсія) часто йде в парі з прискореним та рясним сечовипусканням. При виявленні цих симптомів необхідно якнайшвидше з'ясувати, через що собака п'є багато води і часто мочиться. Деякі причини цих порушень можуть бути досить серйозними, зокрема по посиланню https://kushing.org.ua/ru/pochemu-sobaka-mnogo-mochitsya/ ви дізнаєтеь про таке небезпечне захворювання як синдром Кушинга собак.

Питна норма для чотирилапих

У середньому питна норма становить близько 100 мл на 1 кг ваги. Вона може відхилятися у більшу чи меншу сторону залежно від таких факторів:

  • Габарити. Дрібні породи завжди випивають менше, ніж великі.
  • Вік. При старінні обмінні процеси уповільнюються, тому підтримки функціональності внутрішніх органів потрібен менший обсяг вологи.
  • Стать. Сукам потрібно більше рідини, тому що основна витрата припадає на вагітність та лактацію.
  • Вид раціону. Частина вологи надходить в організм із продуктів. При натуральному годуванні тварини заповнюють 60-80% від своєї питної норми, а при сухому – лише 8-12%. Решту доводиться доповнювати свіжою водою.

Підрахувати обсяг випитого можна за допомогою мірної склянки. Замініть їм звичайну миску і вивчіть вміст, що залишився під кінець дня. Не забудьте виключити з розрахунку те, що випарувалося природним шляхом, і те, що було випито разом із їжею (рідкі каші, бульйони, кисломолочні продукти).

Чому собака п'є багато води: безпечні причини

До безпечних причин спраги у собаки відносять усе, що не несе загрози її життю. У таких випадках лікування не потрібне. Стан входить у норму самостійно – після зникнення провокуючого чинника.

Гаряча та суха погода

Найбанальніші причини спраги – висока температура за вікном та у приміщенні, а також низький відсоток вологості, характерний для опалювального сезону. Перегрів і нестача повітря можна визначити за прискореним диханням і висунутого назовні язика.

Солона або суха їжа

Якщо собака багато п'є - її спрага може пояснюватися надто солоною або сухою їжею. Сіль витягує воду з організму, тому її надлишок у раціоні загрожує зневодненням і проблемами з роботою ШКТ. З цієї причини ветеринари не рекомендують підгодовувати свого улюбленця ковбасою та іншими ласощами з людського столу.

Також не варто забувати, що для комфортного перетравлення сухих гранул потрібно набагато більше рідини, ніж для звичайних продуктів. Вони практично позбавлені вологи, тому при переході на сухий вид годівлі тварині доводиться випивати більше, ніж звичайно.

Прийом ліків

Спрага – побічний симптом прийому деяких препаратів. До них відносяться сечогінні, протисудомні та глюкокортикостероїди. Після закінчення лікування стан приходить у норму.

Підвищена фізична активність

Втрата вологи шляхом потовиділення спостерігається не лише у спеку, а й під час підвищеної фізичної активності. Не варто дивуватися, якщо пес рясно та довго п'є після інтенсивного тренування на снарядах. Йому треба просто заповнити водний баланс.

Патологічні причини, пов'язані з хворобами

Собаки п'ють багато води і мочаться не лише через вплив зовнішніх факторів, а й через внутрішні патології. Їх можна розпізнати за супутніми симптомами та стабільним погіршенням загального стану.

Цукровий діабет

При цукровому діабеті в організмі виникає штучна нестача цукру. Глюкоза, що надходить, не засвоюється і виводиться разом із сечею. За собою вона витягує частину вільної рідини, тому добовий обсяг урини та потреба у воді збільшуються. Хвора тварина постійно хоче їсти, але все одно залишається голодною і худне.

Ниркова недостатність

Болі під час сечовипускання та зміна кольору сечі – дуже тривожні ознаки, характерні для проблем із нирками. На відміну від печінки цей орган не вміє відновлюватися. При підозрі на ниркову недостатність або МКЛ необхідно одразу звернутися до ветеринара.

Сечостатеві патології

Подібну до ниркових патологій симптоматику мають й інші хвороби сечостатевої системи. До них відносяться уроцистит, уретрит, ендометріоз та піометри. Їх поєднує обов'язкова наявність запального процесу. Хвора тварина відмовляється від їжі, але п'є набагато більше, ніж звичайно.

Збої гормонів та ендокринної системи

Гормональні збої та порушення в роботі ендокринної системи призводять до розвитку нецукрової форми діабету, синдрому Кушинга, гіперкальціємії, гіпотиреозу та хвороби Аддісона. Всі ці патології поєднує підвищена спрага, тому точний діагноз можна дізнатися лише після здачі аналізів.

Підвищена температура при інфекціях

Собака дуже багато п'є, якщо температура її тіла перевищує норму. Гарячка часто супроводжує інфекції. Завдяки рясному питтю організм не тільки охолоджується, але і виводить токсини, що накопичилися.

Патології печінки

Проблеми з печінкою можна розпізнати по пожовклим слизовим або шкірі, а також потемнінню сечі та освітленню калу. Цей орган, як і нирки, виконує функцію, що фільтрує. При пошкодженні хоча б частини гепатоцитів шлаки починають затримуватися всередині організму, тому для їх виведення потрібно все більше рідини.

Отруєння

Якщо собака не їсть і багато п'є, то має сенс підозрювати отруєння. Токсини, що потрапили в організм через їжу, отрути або хімічні речовини викликають гостре блювання та діарею. Організм швидко зневоднюється, тому для нормалізації водно-сольового балансу та виведення шкідливих речовин тварині доводиться постійно пити.

Зневоднення

Зневоднення виникає при тривалому проносі, багаторазовому блюванні та рясних крововтратах. Воно не є першопричиною спраги і завжди виступає лише наслідком небезпечнішого порушення.

Зараження глистами

Ще одна можлива причина інтоксикації – гельмінтоз. Внаслідок своєї життєдіяльності паразити виділяють величезну кількість шкідливих речовин, отруюючи ними організм тварини. Незважаючи на підвищену спрагу та апетит, вага продовжує падати, оскільки всі поживні речовини поглинаються глистами.