Подушка безпеки. Співставляємо міфи і реальність

Виробники постійно намагаються удосконалювати системи автобезпеки, і буквально нашпиговують машини різними датчиками. Деякі сучасні системи визначають масу, місце розташування водія і чи пристебнувся він ременями. Працюють вони разом із «багаторівневими» подушками, які у різних обстановках заповнюються по-різному.

Але навіть наймудріші інноваційні системи все ще недосконалі і іноді відбуваються збої. Видно тому й виникають міфи та легенди. Наприклад, про те, що при ударі чимось великим об авто, що стоїть, спрацюють подушки. Насправді, при справній системі нічого такого не станеться, тому що блок керування знає, що машина стоїть. На жаль, в цьому випадку, подушки можуть не врятувати, коли інший автомобіль «прилетить» в автомашину.

Велике значення мають якість комплектуючих цієї системи безпеки. У цьому контексті хочеться порадити пропоновані інтернет-магазином airbag-shop.com.ua надійні піропатрони для подушок безпеки, і все необхідне для ремонту системи SRS та реставрації деталей салону. 

Ще дехто боїться раптового вибуху подушки під час зносу або ж при критичному гальмуванні. Але це теж неможливо. Системи налаштовані на спрацювання подушок при перевантаженнях від 8g до 15g.

Наприклад - максимальні навантаження у гонщиків «Formula 1» або пілотів винищувачів при посадці досягають 5g. Перевищити цю величину не вийде на жодному суперкарі при всьому прагненні. Не буває ніяких ексцесів і при проїзді високих ям, тому що система визначає не тільки показання від детекторів, але і його тривалість.

Насправді подушки мають багато шансів дати збій через недоопрацювання електронних датчиків. Передні найчастіше ставлять у лонжеронах авто, а бічні – у середніх стійках. При цьому, кут удару попереду, як правило, становить по 30 0 в обидві сторони поздовжньої осі, збоку - 45 градусів. Якщо машину «примнуть» під досить гострим кутом і значної зміни лінійного руху не було, подушки не включаться. Відбудеться цей же ефект, коли пошкодилася лише одна частина машини, що не потрапила в «радіус дії» датчиків. Наприклад, при в'їзді у дерево.

У більшості ДТП з мотобайками і тваринами система також мовчатиме через відсутність значного уповільнення. Крім цього, і досить сильний удар ззаду не дає приводу переднім і бічним подушкам спрацювати.

Звісно, ​​йдеться лише про працездатні блоки управління. Прикро, що історія має багато трагічних випадків, коли некоректна робота подушок призводила до смертельних фіналів. Ось останній випадок. Внаслідок несправних подушок безпеки компанії, з Японії, Takata було смертельно поранено 5 людей. Виробник цього ж року відкликав по всьому світу 33,8 мільйона автомобілів з недоліками!

Проблемними бували моделі BMW, Nissan, Тойота, Honda... Справа була в тому, що після активації подушки по салону авто розліталися небезпечні металеві деталі піропатрона, що розірвався.

Справді, краще не ризикувати? І не подавати подушкам безпеки хибного приводу «вирватися на волю». Так само як і вірити в їхню досконалу роботу. Нехай краще і зберігаються у своєму крохмалі до утилізації автомобіля.

Висновки

  • Подушки безпеки готові виручити лише пристебнутих людей.
  • Водій і пасажири залишаться без каліцтв під час вибуху подушки, якщо вони сидять правильно.
  • У нормальних умовах на проїжджій частині ні ями, ні різкі перебудови не мають шансу спровокувати розкриття подушок.
  • Подушки не включаться на невисоких швидкостях, при ударі за межами зони дії датчиків і навіть при сильному ДТП без різкого гальмування.
  • Збої трапляються і в сучасних системах безпеки через очевидні виробничі недоліки.