Протипоказання при міомі матки

Міома – це доброякісна пухлина, сформована з м’язових тканин матки. Вона є гормонозалежною та може розростатися під впливом певних факторів.

Більше про причини та симптоми цього захворювання можна почитати за посиланням: https://bilyak.com.ua/directions/gynecology/fibromioma-leyomioma-matki/. Також варто знати, як правильно скоригувати спосіб життя при міомі матки. Адже новоутворення здатне сильно розростатися, якщо жінка не дотримується режиму. Розповідаємо, як цього уникнути!

Чого не можна робити при міомі матки

Якщо вам поставили цей діагноз, то слід відмовитися від:

  1. Надмірних фізичних навантажень. Силові тренування та професійний спорт мають залишитися у минулому. Також не рекомендується підіймати нічого важче 3 кг. При таких навантаженнях матка може опуститися, також можливі кровотечі.
  2. Саун, бань, гарячих ванн. Перегрів провокує приток крові до пухлини та стимулює її активне зростання. Також у деяких випадках можливе злоякісне переродження міоми.
  3. Деяких фізіопроцедур. Зокрема, не варто впливати на область малого тазу вібраціями, магнітними хвилями, ультразвуком, фонофорезом, грязями, інфрачервоним випроміненням. Це може активувати зростання міоми.
  4. Самостійного вибору контрацептивів. Доволі часто жінки починають приймати гормональні препарати без призначення лікаря. Оскільки міома є гормонозалежною пухлиною, вона може сильно розростися від цього. З іншого боку, вагітність при цьому діагнозі може протікати з ускладненнями, є високий ризик викидня. Тому лікарі рекомендують планувати її вже після лікування. Контрацепція теж має бути узгодженою з гінекологом.
  5. Голковколювання – ця процедура також посилює кровообіг та може спричинити розростання пухлини або кровотечі.

Також варто уникати стресів, бо психологічне перенавантаження провокує гормональний дисбаланс. Через це пухлина починає рости ще активніше. Тому рекомендується більше відпочивати, налагодити режим сну, практикувати медитації.

Чи можна засмагати при міомі матки

Лікарі не радять цього робити. Під час засмаги на низ живота впливають два негативних для міоми чинники – тепло та ультрафіолет. Це призводить до надмірного притоку крові, в результаті клітини пухлини починають рости. Також засмага на пляжі або у солярії може провокувати злоякісне переродження пухлини.

Правильне харчування

Деякі продукти можуть прискорити зростання міоми матки, а інші – навпаки, допомагають цього уникнути. Перш за все варто додати до раціону продукти, багаті залізом, адже хвороба часто призводить до анемії. Треба їсти більше:

  • червоного м’яса (яловичини або баранини);
  • яблук;
  • бобових;
  • печінки;
  • яєць;
  • гречки;
  • гранатів.

З раціону варто виключити соління, гострі страви, маринади, копченості, солодощі, каву та алкоголь. Вони посилюють симптоматику захворювання та можуть спровокувати збільшення вузлів. Також пам’ятайте, що харчування має бути збалансованим та помірним. Не треба переїдати – адже надлишок жирів створює гормональний дисбаланс, на фоні якого формуються новоутворення.

Масаж при міомі матки

Якщо вам поставили цей діагноз, то не рекомендується робити масаж у зоні:

  • стегон;
  • поясниці;
  • живота;
  • сідниць.

Особливо це стосується кавітації, лімфодренажу та інших інтенсивних видів масажу. Вони підвищують тонус матки, можуть викликати біль та кровотечі. Натомість, можна масажувати шию, плечі та спину.

Більш детальні рекомендації вам дасть гінеколог під час прийому. Він розробить для вас індивідуальні правила, що допоможуть комфортно жити з міомою. Також лікар за результатами обстеження визначить, чи потрібно вам лікування, та яким воно має бути.

Сьогодні пацієнткам здебільшого рекомендують хірургічне видалення міоми щадними методами. Сучасна медицина дозволяє зробити це без розрізів та зберегти жінці важливий орган. Саме такого підходу дотримуються у Клініці Біляка в Ужгороді. Запишіться на прийом, щоб отримати власні рекомендації та схему лікування!