Професії у сфері IT

IT, digital – ці слова міцно увійшли до нашого життя. Вони пов'язані з різними сферами діяльності – журналістикою, генетикою, юриспруденцією, економікою. Блоги на тему IT незмінно популярні, особливо коли автор одночасно і журналіст, і «айтішник».

І все більше молодих людей обирають цю професію, мріючи і про стабільність, і про високий заробіток. А допоможуть їм в освоєнні цієї перспективної цікавої сфери IT курси з працевлаштуванням, які організовує IT школа у Києві "Лемон Скул"  

Але спеціальностей у IT дуже багато, описи, вимоги та завдання у них абсолютно різні. Спробуємо розібратися, що сьогодні затребуване на ринку праці.

Які ж переваги спеціальності айтішника? 

  • Висока зарплата. Вона справді висока – професіонал «стартує» 30 тис. грн на місяць, і це не межа, якщо говорити про великі міста. У регіонах «ціни» на послуги програмістів нижчі, але попит неухильно зростає.
  • Можливість «рости» професійно. Постійно з'являються суміжні професії, які потребують нових навичок та вмінь. Крім того, специфіка галузі надає свободу вибору: людина може бути фрілансером, або працювати в невеликій фірмі, або спробувати себе у величезній корпорації.
  • Можливість віддаленої роботи. Вільний графік, відсутність необхідності сидіти в офісі та підкорятися правилам внутрішнього трудового розпорядку, можливість працювати з будь-якого місця на планеті, де є інтернет – це дуже привабливо для багатьох людей.
  • Можливість бачити та розуміти результати своєї праці. На відміну від багатьох професій, фахівці в галузі IT можуть наочно бачити, що вони зробили, що вийшло в результаті не абстрактне «надання послуг», а конкретне вираження.

Найпопулярніші професії

Сфера IT – мабуть, галузь, професіонали якої найбільш затребувані, кількість їх постійно зростає. Так було й у минулі кілька років, продовжується і продовжуватиметься.

Зрозуміло, професії у сфері IT та Digital у нашій країні багато. Найбільш затребувані фахівці, які працюють на стику двох областей, багатосторонні та багатозадачні. Взагалі, багатозадачність – ключове слово для високопрофесійного айтішника, адже якщо він не знайомий із основами та мовами програмування, новітніми відкриттями, тенденціями, не розвивається постійно, то йому не бути затребуваним фахівцем.

Програміст

Прозвучить абсурдно, але програмісту не потрібен комп'ютер, щоб писати коди. А він саме цим і займається створенням вихідного коду для програм. Програма – загальна назва для чого завгодно: операційна система ноутбука, відеоігри, програми для смартфона. Програмні коди пишуться не словами і цифрами, а з використанням спеціальних мов програмування

Тестувальник

Бізнес будується на неухильному вдосконаленні якості продуктів, якими б вони не були - іграми для комп'ютера чи прошивкою для телефону.

Тестувальник – один із фахівців із забезпечення цієї якості. На відміну від тих, хто планує, проектує та створює продукт, тестувальники перевіряють результати роботи на те, наскільки вони відповідають вимогам, встановленим спочатку. Тестування може проводитись щодо продукту загалом або складових його частин з метою виявлення помилок чи багів у створенні.

Тестувальники поділяються за спеціалізацією на тих, хто тестує безпеку, продуктивність, юзабіліті. Тестування буває як ручним, і автоматизованим. У більшості компаній тестуванням продуктів займаються молоді співробітники, тобто це та робота, з якої можна почати свою діяльність у digital.

Системний адміністратор

Завдяки системним адміністраторам безперебійно працює вся комп'ютерна техніка, локальна мережа, програмне забезпечення в організації. Мережева безпека – це також сфера його діяльності.

Мабуть, саме у системного адміністратора найбільш широке коло обов'язків, він бере участь і в закупівлі комп'ютерної техніки або необхідних її складових, і займається збором комп'ютерів, і контролює, як вони працюють, і може за необхідності здійснити ремонт або заміну, а також налаштовує програмне забезпечення .

Системний архітектор

Ця людина здійснює керівництво проектами, в які входять аналітика вимог, що висуваються до інформаційної системи, розробка концепцій, як інтегруватимуться дані, взаємодія між компонентами в програмно-апаратному забезпеченні, розробка технічних та проектних документів.

Саме системним архітектором здійснюється організація та координація роботи проектної групи, контроль за термінами та процесом розробок, а також він є обов'язковим учасником впровадження, тестування та супроводу всього програмно-апаратного комплексу.

Системний аналітик

Аналітики – люди, які вміють структурувати та обробляти масиви інформації, виділяючи потрібне і головне. Ті, хто вміє зрозуміти, про що говорять ресурси big data, отримують великі та дуже великі зарплати. Системні аналітики займаються організацією та куруванням автоматизації роботи фірми чи установи загалом чи конкретного його відділу.

У його функції входить також розробка системи, що складається з комплексу комп'ютерних програм, які покликані підняти ефективність бізнес-процесів, бере участь у написанні технічних завдань для тих, хто розробляє ці програми, а також бере участь у тестуванні та прийом готового продукту.

Спеціаліст з юзабіліті (UX/UI)

UX-дизайнер – людина, яка може зробити інтерфейс чогось зручним (за умови, що він професійний і гарний у своїй роботі). Він вміє обробити запит користувача таким чином, що в результаті вийде зручний для використання сайт, додаток або блог.

В наш час кількість сторінок в інтернеті, соцмережах така велика, що навіть за наявності цікавого та корисного контенту, але при цьому незручного інтерфейсу користувачі шукатимуть інші джерела інформації. Тому фахівець, здатний виправити «баги» у дизайні та зробити його комфортним для використання, дуже затребуваний.

Проект-менеджер

Це людина, яка супроводжує проект від моменту ідеї до повної реалізації та впровадження в життя. Він відповідальний за те, наскільки успішно проект буде реалізовано. І тому він збирає команду, діями якої управляє у межах здійснення проекту.

Він ставить завдання та делегує повноваження у межах їх виконання. Проект-менеджер відслідковує терміни, в які має бути виконане те чи інше завдання та проект у цілому.