Чим небезпечний астигматизм і як його лікувати

Астигматизм — неприємне захворювання очей, у якому внаслідок фізичних змін у очному яблуці порушується рефракція (заломлення світла). В нормі світловий промінь, проходячи оптичну систему ока, чітко фокусується в одній точці на сітківці, даючи якісне зображення. При астигматизмі це неможливо через нерівності кришталика чи рогівки (іноді обох відразу): промені що неспроможні зібратися в одну точку, що призводить до спотворення картинки.

На перший погляд проблема може здатися не дуже страшною, але така аномалія очей провокує сильні головні болі, різь в очах, а згодом може призвести до косоокості, амбліопії («ледачого ока») і навіть сліпоти. А щоб уникнути подібних проблем, слід звернутися до фахівців, зокрема на сайті https://ru.neoskin.com.ua/astigmatism ви дізнаєтесь про клініку NEO SKIN, де успішно практикують корекцію та лікування астигматизму.

Причини розвитку захворювання

Природжений (функціональний) астигматизм до 0,5 D можна виявити у більшості дітей. Він негативно впливає на гостроту зір. Тільки при її зниженні та перевищенні показника в 1D призначається очкова корекція.

Набутий виникає внаслідок грубих змін рогівки. Її деформація можлива в наступних випадках:

  • запальні захворювання;
  • ускладнення після хірургічного втручання;
  • кератоконус (дистрофії незапального характеру);
  • травми ока з подальшим формуванням рубцевої тканини.

Симптоматика хвороби

Рогівка ока рідко буває ідеально напівсферичною — астигматизм тією чи іншою мірою притаманний багатьом людям. Про патологію прийнято говорити лише в тому випадку, коли фізіологічний астигматизм починає проявлятися в ряді неприємних симптомів і перевищує показник 1 діоптрію (D).

Симптоматика проявляється в залежності від ступеня астигматизму:

  • Слабка ступінь (до 3 D) — симптоми практично непомітні, а людина, яка страждає на такий астигматизм, може дізнатися про наявність проблеми, лише побувавши на прийомі у офтальмолога.
  • Середній ступінь (3-6 D) - відчутне падіння зору, спотворення картинки (ефект «обрисів, що пливуть»), викривлення прямих ліній, стомлюваність очей, головний біль.
  • Високий ступінь (більше 6 D) - астигматизм високого ступеня, крім сильного зниження зору та стомлюваності очей, тягне за собою цілу низку додаткових симптомів - запаморочення, різь («пісок») в очах та їх почервоніння, неможливість фокусування на одній точці, загальна втома , часті головні болі.

Методи лікування астигматизму

Оптична корекція

Сучасна офтальмологія пропонує кілька ефективних методів лікування астигматизму, що дозволяють вирішити проблему за 5 хвилин. Незважаючи на це, більше 80% пацієнтів вважають за краще до кінця життя обмежуватися оптичними коректорами.

Підбір окулярів – досить важке завдання, оскільки необхідно компенсувати не лише знижений зір, а й меридіані відхилення. Неправильно підібрані стекла призводять до стомлюваності очей, головного болю і навіть зниження зору.

Контактні лінзи з торичною поверхнею більш ефективні та безпечні: добре коригують важкі форми астигматизму, практично не обмежують поля зору, не дають оптичного спотворення картинки. Але є й негативний момент: товщина лінзи. Може провокувати запалення слизової оболонки ока, а при довгому носінні призводить до зміни форми рогівки.

Лазерна корекція

Ефективний та безболісний метод відновлення зорової функції, суть якого у зміні кривизни рогівки за допомогою ексімерного лазера (перепрофілювання рогівки). Астигматизм до ±5,0 D, вік 18-45 років. Видимий результат – через 1,5-2 години після проведення процедури.

Рефракційна заміна кришталика (ленсектомія)

Оптимальне рішення для пацієнтів віком від 45 років. У ході проведення процедури здійснюється заміна рідного кришталика на синтетик з інтраокулярною торичною лінзою. Ленсектомія дозволяє усунути одночасно кілька проблем - астигматизм, вікову далекозорість і навіть катаракту. Астигматизм ±3,0 D.

Оптимальний варіант лікування чи корекції у кожному індивідуальному разі призначає офтальмолог лише після проходження комплексного апаратно-діагностичного обстеження зорової системи.