Процедура та умови отримання тимчасового дозволу на проживання в Укараїні

Дозвіл на проживання – один з документів, який потрібен будь-якому іноземцю, який планує проводити в Україні країні більше трьох місяців у півріччі.

Для багатьох процес його отримання - це справжнє випробування, тому цілком логічно, що кожен нерезидент бажає звести свою взаємодію з бюрократичним апаратом до мінімуму і витратити час більш ефективно. Скористайтесь послугою временный ВНЖ в Украине від компанії Юридичний Супермаркет, це дозволить вам суттєво зекономити час, нерви та гроші! 

Дозвіл на проживання в Україні, якщо ми говоримо про тимчасовий варіант, це документ, який дозволяє перебувати в країні протягом цілого року. Зрозуміло, що подібний формат має і переваги, і недоліки. З одного боку, тимчасовий отримувати набагато простіше, ніж постійний. Якщо, припустимо, Вам не потрібно бути в нашій країні довше року, чи є сенс докладати зайвих зусиль і добиватися постійного дозволу?

З іншого боку, людині, яка не планує їхати через рік, тимчасовий дозвіл на проживання в Україні завдасть маси клопоту, адже їй доведеться щороку його продовжувати через наявність відповідних законів, які вимагають від нерезидентів саме цього. Якщо в міграційній службі вирішать, що причина Вашого перебування в країні все ще є актуальною, співробітники проведуть тимчасовий дозвіл на проживання в Україні.

Умови отримання тимчасового дозволу на проживання в Україні

Відповідь на запитання, як отримати дозвіл на проживання в Україні, така: потрапити до однієї з категорій, яким, згідно з українськими законами, належить цей документ. Частина підстав, що дозволяють потрапити в ту чи іншу групу, пов'язані з «природженими» причинами – потрібно, наприклад, бути дитиною громадянина України або народитися на території країни.

Однак не варто думати, що претенденти на отримання дозволу – це така собі закрита каста, в яку потрапляють лише за правом народження. Є, наприклад, і ділові підстави – наявність бізнесу, одруження та інші причини, які теоретично доступні кожній людині в сучасній державі, яка сповідує принципи рівних можливостей.

Якщо Ви вже стикалися з юридичною міграційною практикою, Вам, напевно, відомо, що дозвіл на проживання в Україні може купуватися в рамках квоти, встановленої міграційними органами, або поза цими рамками. Тепер про кожен із випадків докладніше.

Дозвіл в рамках квоти

Інформація про те, як отримати дозвіл на проживання в Україні подібним чином, прописана у відповідних законах. Отже, Ви можете розраховувати на придбання дозволу за квотою, якщо:

  • Ви працівник галузі, у розвитку якої держава зацікавлена. Оскільки кон'юнктура економіки постійно змінюється, важливо мати актуальну інформацію з цього питання. Якщо раптом Ваша спеціальність опиниться у списку пріоритетних, вирішувати питання потрібно максимально швидко (точніше до чергових змін у законодавстві);
  • Ви є членом сім'ї українського громадянина, проте не доводитеся йому ні дитиною, ні батьком. Але при цьому належите до близьких родичів (виключені нами варіанти дозволяють отримати дозвіл на проживання в Україні поза квотою, але про це пізніше);

  • Якщо раніше Ви вже мали українське громадянство, Ви його втратили і тепер вирішили відновити;
  • Ви особа, найближчі родичі якої вже успішно пройшли через отримання посвідки на проживання;
  • Ви зробили велику (від 100 000 доларів) інвестицію у місцеву економіку.

Як отримати дозвіл на проживання в Україні поза квотою

Ті, для кого рідною країною є Україна, посвідку на проживання отримають поза чергою. Тут набуває чинності принцип територіального походження. У цьому випадку, перед тим, як отримати дозвіл на проживання в Україні, Вам доведеться підтвердити те, що Ви народилися на українській території.

Якщо Ви одружилися з громадянином України. Шлюбні узи одразу дають право на тимчасовий дозвіл, а щоб отримати постійний потрібно пробути у шлюбі не менше 2 років.

Подібними привілеями користуються і опікуни неповнолітніх українських громадян – вони також отримують постійний ВНЖ в Україні поза всякими квотами.