Тонкощі вибору шлангу для поливу

З настанням дачного сезону садівники прагнуть оновити інвентар та вибрати різні пристосування, які перетворять виснажливу роботу на задоволення. Істотно полегшити ваше дачне життя може навіть така проста річ, як шланг для поливу.

Замість того, щоб ходити по ділянці з лійкою або волочити важкий шланг, можна вибрати правильний садовий шланг, який забезпечить доставку води в потрібному обсязі на будь-яку відстань, перетворить полив рослин у легке та приємне заняття та зробить вашу роботу на присадибній ділянці комфортною. І не потрібно бігати по магазинах в пошуках найоптимальнішого варіанту, тут ви знайдете поливальні шланги Aquapulse з ПВХ, які відповідають всім стандартам надійності, функціональності, довговічності.  

Втім, щоб вибрати шланг для поливу дачної ділянки та саду, потрібно спочатку розібратися, які вони бувають. На сьогоднішній день асортимент поливальних шлангів величезний. Вони виготовляються з різних матеріалів, мають різну довжину та діаметр, розрізняються за кольором та іншими характеристиками.

Отож, на що потрібно звертати увагу, та як грамотно вибрати шланга для саду?

Матеріал

Шланги зазвичай виготовляються з таких матеріалів як гума, пластик або ПВХ. Гумові моделі – найдешевші на ринку. Вони міцні, не бояться сонця та морозів, але досвідчені садівники знають, що з такими шлангами доведеться помучитися, бо вони дуже тяжкі. Крім того, у них є ще одна істотна вада — вони токсичні, тому використовувати їх небезпечно.

Більш сучасний матеріал для виготовлення шлангів для поливу – ПВХ. Ця абревіатура розшифровується як полівінілхлорид. Шланги з ПВХ, в порівнянні зі своїми гумовими «побратимами», більш легкі, стійкі до перегинання та скручування. Тому вони, як правило, довговічніші.

Кількість шарів

Садові шланги бувають одношарові та багатошарові. Перші дешевші, але й служать вони зазвичай один-два сезони. Більш надійними є багатошарові моделі. Верхні шари захищають шланг від стирання, а внутрішні стримують тиск. Будь-який експерт підтвердить, що чим більше у шланга шарів, тим краща його якість. Багатошарові шланги мають антискручуючий ефект. Це означає, що вони повернуться в початкове становище, хоч би скільки ви їх скручували.

Найбільш якісні поливальні шланги містять армований шар. Міцне текстильне армування з перехресним плетінням між двома шарами гнучкого ПВХ дозволяє виключити деформування та розтягування шланга.

Армування надає особливу міцність і довговічність поливальним шлангам, тому при покупці поливального шланга, краще віддати перевагу армованим моделям.

Колір

При виборі поливального шланга зверніть увагу на різнокольорові моделі. Справа у тому, що у прозорих шлангах сонячні промені проникають крізь стінки, через що зсередини з'являються токсичні водорості, а для поливу таку воду використовувати не рекомендується. Шланги яскравих кольорів набагато безпечніші.

Інші характеристики

Наступний критерій, на який потрібно звернути увагу при виборі шланга для поливу на дачі, - це тиск води, який він здатний витримати. На садовій ділянці достатньо тиску 4 Bar. Проте випробування показали, що якісні армовані шланги ПВХ здатні витримувати максимальний тиск до 10 атмосфер.

Крім високого тиску, хороший поливальний шланг повинен витримувати високу температуру, та не змінювати свої властивості під впливом сонячних променів. Якісні поливальні шланги витримують температуру до +60 градусів Цельсія, отже, їх безпечно залишати на ділянці на все літо.

Залишилося визначитися з довжиною та діаметром шланга. В основному, шланги продаються бухтами, тобто намотуванням по 25, 50 або 100 метрів. Стандартним діаметром поливального шланга вважається ½ дюйма (13 мм) та ¾ дюйма (19 мм). Чим поливна система буде довшою, тим діаметр шланга повинен бути більшим.