Види та область застосування конвеєрної стрічки

Конвеєрна стрічка, яка нині є практично невід'ємною частиною будь-якого масового виробництва, з'явилася ще в XVII столітті. Вже тоді досить примітивна конструкція успішно виконувала свої основні функції: спрощувала транспортування матеріалів та збільшувала продуктивність усіх робітників, причетних до техпроцесу.

Не змінилося це і до сьогодні, проте якість і, що найголовніше, кількість доступних стрічок для конвеєра зросла буквально в сотні разів. На сайті galp.com.ua/ru/conveyor-belts компанії ГАЛПІДШИПНИК представлено широкий асортимент конвеєрних (транспортерних) стрічок відомих світових виробників для різних сфер використання. 

Що таке конвеєрна стрічка

Конвеєрна, вона ж транспортерна стрічка - це замкнене в кільце широке полотно, розташоване, як мінімум, на парі шківів (роликів), що обертаються.

Варіантів використання стрічки кілька: це і подача сировини на виробництво з транспорту, що розвантажується, і проміжне транспортування деталей між технологічними етапами, і упаковка готової продукції з її подальшим відправленням на склад.

З одного боку, подібна різноманітність у застосуванні полотна абсолютно не впливає на основні вимоги до нього:

  • стрічка повинна якнайменше зношуватися при контакті з матеріалами, що транспортуються, і деталями самого конвеєра,
  • вона не повинна деформуватися і прослизати на роликах – це може вплинути на стабільність швидкості руху,
  • повинна забезпечувати високе (в окремих випадках - низьке) зчеплення з виробами, що транспортуються, щоб вони не скочувалися (не прилипали) з поверхні,
  • гнучкість виробу повинна забезпечувати хороший контакт із шківами та мінімальний знос у місці згину.

З іншого боку – ряд вимог до стрічки, навпаки, змінюється залежно від роботи, що проводиться на даній ділянці. Наприклад: стійкість до впливу пари та високих температур; м'якість, що перешкоджає пошкодженню виробів; хороший опір ударним навантаженням або низький рівень шуму під час руху.

У зв'язку з цим, різноманітність спеціальних стрічок, оптимізованих для роботи в певних умовах, постійно збільшується, і в експлуатацію впроваджуються нові, більш технологічні види.

Типи конвеєрних стрічок

Класифікацію типів конвеєрних стрічок та їх характеристики визначає сфера застосування:

  • Гумотканинні полотна загального призначення використовуються для транспортування шматкових, неабразивних, малоабразивних та сипких матеріалів, пакетованих вантажів на підприємствах с/г, легкої та переробної промисловості. Вони виготовляються з гуми класів А, І, Б, експлуатуються при температурі від -45С до +60С і можуть бути одно-, дво- та багатошаровими. Тяговий корд може бути синтетичним або комбінованим, з поліефіру або бавовни.
  • Гумовотросові (шахтні) стрічки призначені для підприємств гірничодобувної промисловості. Там транспортується вугілля, та інші корисні копалини. Корд виготовляється зі сталевих латунованих або оцинкованих тросів, що не розкручуються, і запресовується в адгезійний шар гуми.
  • Важкозаймисті, тепло- та морозостійкі стрічки розраховані на експлуатацію у складних температурних умовах. У полотен всіх трьох типів збільшена товщина зовнішніх обгорток робочої поверхні, а для обгорток використана гума класів Г (час горіння не більше 15 сек), Т (не змінює властивостей при контакті з нагрітими до 210 C вантажами) і М (не руйнується на морозі) ). Технічні характеристики важкозаймистих стрічок дозволяють використовувати їх у копальнях і на вугільних шахтах, теплостійких полотен - на скляних, металургійних, цементних заводах, сушильних лініях, у хімічній промисловості. Морозостійкі полотна встановлюють на транспортери охолоджувальних ліній та конвеєри, що працюють на відкритих гірських роботах та збагачувальних фабриках.
  • Харчові конвеєрні стрічки застосовуються при транспортуванні упакованих та неупакованих продуктів. Щоб полотно не змінювало смакові якості, колір та склад продуктів, його виготовляють із матеріалів, стійких до дії високих температур, жирів та кислот. Це може бути харчовий масложиростійкий полівінілхлорид (ПВХ), поліуретан (PU) і термопластичний поліуретан (TPU), силікон, харчова гума, а також гумотканинний матеріал з покриттям зі штучного фетру та бавовни.