Ортопедичні матраци: міфи і правда

Комфортний сон – одна з основних потреб людини. Кожен з нас прагне зробити свій нічний відпочинок максимально здоровим та розслаблюючим. На сьогоднішній день виробники спальних аксесуарів скрупульозно враховують це бажання, та пропонують безліч нових товарів для сну.

До них відносяться і ортопедичні матраци, які здатні забезпечити зручне та правильне, з медичної точки зору, положення хребта. Матраци регулярно зазнають змін, розробляються нові, інноваційні моделі, що здатні в повній мірі задовольнити потребу в здоровому приємному сні, зокрема на сайті https://emm.ua компанії ЕММ ви зможете вибрати найбільш оптимальний для себе варіант. До речі, саме зараз на багато видів ортопедичних матрасів досить суттєві знихки, поспішайте!

Однак деякі фірми лише на словах говорять про «покращення» своєї продукції, породжуючи цим неправдиві рекламні міфи. Що ж є правдою, що вигаданою інформацією про ортопедичні матраци – ви дізнаєтесь із нашої статті.

Міф 1. Матраци діляться на звичайні та ортопедичні

Немає точного поділу матраців, закріпленого ГОСТами або будь-якими іншими стандартами. Як правило, статус ортопедичних набувають ті матраци, які утримують людський хребет у правильному, тобто прямому положенні протягом усього відпочинку.

Це досягається різними шляхами, проте сам собою матрац може бути ортопедичним. Він стає таким за умови, що виріб був правильно підібраний для конкретної людини, з урахуванням її ваги, віку та особливостей фізіології. Тільки так ортопедичний матрац для дорослих піде на користь здоров'ю кісток, хребта та суглобів.

Міф 2. Вік - важливий критерій при виборі ортопедичного матраца

Це дійсно так, адже у людей різних вікових груп різні потреби. Наприклад, для дітей та підлітків краще купувати жорсткі матраци на безпружинній основі, оскільки у них тільки формується хребет.

Дорослим людям середнього віку підійдуть матраци абсолютно будь-якої жорсткості, як із пружинами, так і без, залежно від їхніх побажань. Чоловіки та жінки похилого віку повинні орієнтуватися на своє самопочуття та стан здоров'я – їм бажано підбирати м'які ортопедичні матраци чи вироби середньої жорсткості.

Міф 3. Правильний матрац обов'язково має бути жорстким

Багато покупців вважають, що тільки жорсткий матрац може запобігти проблемам з хребтом. Однак це не завжди вірно, адже у кожної людини свої, індивідуальні потреби – і те, що підходить одному, іншому, може не піти на користь.

Важливо враховувати, що надмірно жорстка спальна поверхня заважає розслабитися уві сні та перешкоджає нормальній циркуляції крові в організмі. Набагато важливіше не жорсткість, а пружність матраца - саме від цього фактора залежить, прогнеться тіло на матраці, як у гамаку, або прийме потрібне положення.

Міф 4. Для людей з великою вагою потрібен спеціальний матрац

Це не міф, для людей із надмірною масою дійсно потрібен спеціальний матрац, який не провалюватиметься під тиском тіла. Це має бути якісний ортопедичний матрац, який зможе тримати хребет.

Краще зупинитися на виробах з посиленим пружинним блоком, у яких наповнювачем є кокосова койра. Альтернативним варіантом може стати жорсткий безпружинний матрац.

Міф 5. Чим більше пружин в ортопедичному матраці, тим краще

Не зовсім так. Звичайно, за рахунок великої кількості пружин у матраці він може точніше підлаштуватися під анатомію людини, яка спить. Однак наповнювач для матраца здатний вирівнювати поверхню виробу. Не обов'язково купувати матрац із щільністю 1025 пружин на квадратний метр. Вони ідеальні для людей з надлишком ваги, але для інших покупців цілком достатньо, якщо цей показник дорівнюватиме 256-512.

Міф 6. Натуральний наповнювач для матраца завжди кращий, ніж штучний

Не завжди є аксіомою думка, що все натуральне – це добре, а синтетичне – погано. Насправді, як у пружинних, так і безпружинних матрацах дуже часто використовуються штучні наповнювачі, наприклад, меморікс і холлофайбер.

Ці матеріали безпечні для здоров'я та не викликають алергію. Вони є основою для дитячих ортопедичних матраців, у тому числі призначених для немовлят до року. Крім того, деякі синтетичні наповнювачі мають унікальні властивості, яких немає в натуральних виробах (наприклад, матраци з ефектом пам'яті).